Британският премиер Борис Джонсън се опита да успокои Европейския съюз, че страната му няма намерение да подбива пазара му, нарушавайки европейските правила на лоялната конкуренция. В същото време той отказа Обединеното кралство да приеме изцяло тези правила. 

Брюксел и Лондон днес изложиха първоначалните си позиции пои преговорите за бъдещите им отношения, които трябва да продължат поне до края на тази година. Централно място в тях заема договарянето на бъдещо споразумение за свободна търговия. 

На пресконференция в Брюксел днес главният преговарящ на ЕС Мишел Барние заяви ясно, че щом Обединеното кралство напуска единния пазар и митническия съюз на ЕС и слага край на свободното движение, е ясно, че то няма да може да се облагодетелства от икономическите права и предимства на страна членка.

 
В реч в голямата зала на Стария кралски флотски колеж в Гринуич Джонсън каза, че иска да "успокои" страховете на Брюксел, че Британия ще подбива европейските стандарти за трудови права, околна среда и държавни помощи.
 
"Няма да влизаме в някакво убийствено състезание към дъното",  каза той пред аудитория от посланици и бизнес лидери. "Ние не напускаме ЕС, за да подкопаваме европейските стандарти, няма да предприемаме никакъв дъмпинг, нито търговски, нито социален, нито екологичен".
 
Джонсън обаче отказа да се ангажира с европейските правила за т.нар. "равно игрално поле":
 
"Няма нужда споразумението за свободна търговия да включва приемане на правилата на ЕС в политиката за конкуренцията, субсидиите, социалната защита, околната среда или за нещо подобно, в по-голяма степен отколкото ЕС би бил задължен да приеме правилата на Обединеното кралство".
 
В Брюксел Барние каза, че ЕС няма да иска от Великобритания "равняване" (alignment) по европейските правила, а "съвместимост" (consistency) с тях.
 
В писмена позиция за бъдещите преговори Джонсън заявяа, че правителството иска да бъдещи отношения с ЕС, "основаващи се на приятелско сътрудничество между суверенни равни за благото на нашите народи".
 
"Въпросът за остатъка от 2020 г. е дали Обединеното кралство и ЕС могат да се споразумеят за по-дълбоки търговски отношения като тези на споразувението на ЕС с Канада, или отношенията ще се основават просто на Споразумението за оттегляне, постигнато  през октомври 2019 г.", се казва в позицията. 
 
Той  каза, че обществото и бизнесът "трябва да са готови за тази реалност". 

"Всяко споразумение трябва да зачита суверенитета на двете страни и автономията на нашия правов ред. Следователно то не може да включва никакво регулаторно равняване, никаква юрисдикция на Съда на ЕС върху законите на Обединеното кралство и никакъв наднационален контрол в никоя област, включително в граничната и имиграционната политика на Обединеното кралство", се казва в позицията.

По думите му този подход води към съвкупност от споразумения, главното сред които ще бъде всеобхватно споразумение за свободна търговия, покриващо цялата търговия; и отделно - споразумения за рибарството  и за сътрудничеството в областта на вътрешната сигурност и технически споразумения в области като авиацията, и сътрудничеството в ядрената област да граждански цели. Тези споразумения според Джонсън трябва да включват механизми за управление и за решаване на спорове, съответни на отношенията между равноправни суверенни държави.

Останалото сътрудничество в други области според Джонсън няма нужда да бъдат регламентирани от международен договор, още по-малко - от съвместни институции с ЕС. 

"Обединеното кралство за ва бъдеще ще развива отделни и независими политики в области като (нo не ограничени до) основаваща се на точки имиграционна система, политика за конкуренция и субсидии, околна среда, социална политика, обществени поръчки и защита на данните... Сътрудничеството във външните работи и по свързаните въпроси е, е разбира се вероятно да бъде съществено, но сама по себе си не изисква съвместна институционална рамка", пише в позицията.

Джонсън подчертава, че нивото на амбиция на правителството му е "да постигне споразумение с клаузи, които са поне толкова добри като тези в неотдавнашните споразумения за свободна търговия на ЕС с Канада или Япония.