На пълни обороти се работи по дългоочаквания проект, който цели да подпомогне Перник да се справи с водния режим. От мястото БНТ предаде, че трети ден екипи на държавната компания "Монтажи" поставят тръби за новия водопровод от Мало Бучино към областния град. През него ще се черпи вода от язовир "Бели Искър".

Близо един километър от трасето вече е изкопан, показа националната телевизия, а екипите работят. Третокласният път Голямо Бучино - Перник е затворен заради дейностите, които се извършват, и така ще бъде до средата на февруари.

Както е известно, прогнозният период, в който ще се изгражда спасителният тръбопровод за Перник, е 40 дни, а дотогава ще се черпи водата на яз. "Студена".

"Към момента водата от язовира ще стигне. Очакваме и снеговалеж, но ще го коментираме в сряда, четвъртък и петък. Към момента не трябва да имаме притеснения - каза пред телевизията икономическият министър Емил Караниколов.
Гоним до 40 дни, но се надявам - както и премиерът разпореди - да сме до 30 дни готови. Виждате, първият един километър е готов. Вече поставяме и тръби. Тук се оказа, че има едно блато, което наводнява. Сега ще изпомпаме, ще създадем организацията и считам, че вероятно до 30 дни ще сме готови."

Министърът на икономиката поясни още, че административните процедури са забавили работата им около 3 дни, но ще ги наваксат.

"Очакваме днес към обяд да се включат и от Строителната камара с конкретни проекти. Те ще започнат работа по помпената станция, която е в другия край на този обект и считам, че с тяхната помощ 30 дни е срок, който е постижим", увери Караниколов.