Новак Джокович много трябваше да се потруди и да играе пет сета на финала на "Аустрелиън оупън", но намери сили и класа да спечели - 6:4, 4:6, 2:6, 6:3, 6:4 срещу Доминик Тийм (Австрия).

Сърбинът се завръща като №1 в света в ранглистата на ATP. Той има вече рекордните осем титли в Мелбърн - никога не е губил там на полуфинал и финал. Големите му отличия в "Гранд слам" са 17, с две по-малко от Рафа Надал и на три от Роджър Федерер.

По време на третия сет, а и след края му личеше, че Новак има физически проблеми, той взе медицински таймаут. Продължи обаче и надхитри достойния си опонент, направил страхотен турнир.

Доминик Тийм загуби трети финал в Шлема, другите са на "Ролан Гарос" в последните две години.

Двубоят на централния корт продължи четири часа.

По-опитният Джокович започна мача с пробив и набързо поведе с 3:0. Тийм обаче показа, че неслучайно се намира отлична форма и върна брейка, намалявайки грешките си. При 5:4 обаче Новак натисна спусъка отново и поведе в мача с 1:0.

Добрата тенденция в играта на Тийм продължи във втората част, като ролите този път се размениха - 6:4 и 1:1. Шампионът получи две предупреждения за забавяне на изпълнението на сервис, като във втория случай това помогна да загуби сервис гейма си, а оттам и сета.

Сърбинът не пропусна иронично да подхвърли реплики към съдията на стола, когато седна на мястото си.

В третия сет Джокович не се чувстваше добре, личеше че играе без тонус. Австриецът поведе с 4:0 и това стигна за първия обрат във финала. Новак влезе в съблекалнята, след като преди това медицински екип го посети на корта.

Постепенно Ноле отново набра скорост, проби за 5:3 и изравни - 2:2.

В петия сет Тийм беше тенисистът, който изглеждаше по-умореният от двамата. Той загуби подаването си за 1:2, а след това изтърва две точки за рибрейк. След 3:1 в своя полза Новак Джокович много умно и с брилянтна тактика изкова победата. 

По време на награждаването стана ясно, че по време на турнира а събрани 6 милиона долара за пожарите в Австралия. И двамата тенисисти изтъкнаха грижата си към справяне с бедствието, а Новак отново почете паметта на Коби Брайънт, като го нарече "моят ментор".

В събота титлата при жените грабна 21-годишната рускиня с американски паспорт София Кенин.