"Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от конституцията, и аз питам Конституционния съд."

Това заяви главният прокурор Иван Гешев пред журналисти във Варна, където участва в спецакция на прокуратурата и МВР.

"Какво трябваше да направя аз с това дело - да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин - да сезирам КС, добави обвинител №1. - Няма лично отношение и не се водят лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона."

Той започна с това, че има официално потвърждение от ОАЕ за ареста на Васил Божков.

"Има официално потвърждение от Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица, рече Гешев. - Предстои изпращане на документи за екстрадиция, което ще се направи по процедурата, която е правена до момента и в други такива случаи."

"Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите", добави той.

Сред другите двама задържани в Емирствата е официалният собственик на "Левски" - Георги Попов, който е вицепрезидент на "Нове холдинг". Той също има обвинение за участие в "организирана престъпна група".

Попов участва в много фирми, включително в "Национална лотария". През миналата година той застана начело на "Левски" на общото събрание и получи мажоритарния пакет акции от близо 87 процента.

Във Виена беше арестуван друг заподозрян и обявен за издирване - Борис Бекяров.

В ареста остава бившият шеф на Комисията по хазарта Огнемир Митев. Настоящият Александър Георгиев пък беше освободен под гаранция, след като вчера е признал, че е покровителствал лотарийния и хазартен бизнес на Васил Божков.