11 лица с две и повече висящи дела са били задържани при специализирана операция на прокуратурата и МВР срещу битовата престъпност в Белослав и варненското село Синдел, съобщи Нова телевизия.

Там е и главният прокурор Иван Гешев, който в събота обяви, че държавата започва война срещу битовата престъпност.

По-късно се очаква обвинител №1 и главният секретар на МВР Ивайло Иванов да посетят и пристанище Варна, откъдето за Италия ще бъде върнат незаконно внесен у нас боклук.

Открити бяха 127 контейнера.

По-късно прокуратурата обяви следното:

"Осъществяването на добро сътрудничество между органите на местната власт и полицията, а оттам и с прокуратурата, може да реши проблемите с битовата престъпност по места. Това заяви на среща с кметовете на град Белослав и село Синдел главният прокурор на Република България Иван Гешев. Той бе там заедно с апелативния прокурор на Варна Владимир Чавдаров, главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов и директорът на ОД на МВР старши комисар Данаил Пашов. 

В рамките на тридневната специализирана полицейска операция, която се провежда по разпореждане на главния прокурор от петък, са установени и издирени лица, срещу които се водят по повече от две досъдебни производства. Тя е по направление противодействие на битовата престъпност и престъпленията по транспорта и ще продължи до тази вечер.   

Операциите срещу битовата престъпност стават регулярни, обяви още във Варна главният прокурор Иван Гешев и ще бъдат провеждани в цялата страна.  В средата на януари на обвинител №1 разпореди на административните ръководители на прокуратурите извънредна проверка на разследванията срещу обвиняеми с две и повече досъдебни производства с цел контрол и срочното им приключване.

По време на масираната полицейска операция в Белослав и Синдел са проверени над 380 лица и 240 автомобила. Изградени са били шест контролно-пропускателни пункта на територията на двете населени места. Установени и задържани са осем лица от активния  криминален контингент, които са отведени в полицейските управления.

Срещу две лица, едното от които е непълнолетно, ще бъдат образувани досъдебни производства за противозаконно отнемане на автомобил и за кражба. Единият от задържаните е с 9 висящи дела, а в „актива“ на непълнолетния са четири.

Утре, 3 февруари 2020 г., на съвместен брифинг на Окръжната и Районната прокуратура във Варна и ОД на МВР ще бъдат изнесени подробно резултатите от проведената специализирана полицейска операция във Варненска област."