Рускинята с американски паспорт София Кенин спечели изненадващо Откритото първенство на Австралия по тенис. На финала на централния корт 21-годишната Кенин победи фаворизираната Гарбине Мугуруса (Испания) - 4:6, 6:2, 6:2.

Това е първа титла от Големия шлем за родената в Москва Кенин. Тя е №14 в световната ранглиста, а от понеделник ще бъде вече седма. Преди "Аустрелиън оупън" се даваха много по-големи шансове на други тенисистки. Както и на финала.

По-опитната Мугуруса (две титли от Шлема) спечели първия сет, в който двете размениха пробиви, но испанката се оказа с един повече заради по-балансираната си и смела игра.

Във втория сет Кенин започна да действа по-агресивно, навлезе в корта и отказа да се предаде. Тя изравни сетовете след два брейка. 

В третия решаващ се оказа петия гейм, в който Мугуруса имаше аванс от 40:0 на сервиса на София. Американката обаче се измъкна с много самочувствие и решителност. Последва пробив на сметката на Кенин и серия от общо четири гейма за 6:2 и 2:1.

При 2:5 Муруруса дори не успя да спечели подаването си и да остане в двубоя. Стигна се до мачбол за Кенин, испанката го отрази, но след това с двойна грешка коронова по-младата си опонентка при втория мачбол.

Триумф за София Кенин, която дълго не можеше да осъзнае, че е шампионка. На полуфинала тя елиминира и световната №1 австралийка Ашли Барти. Била е много малка, когато родителите й напускат Москва и окончателно емигрират в Ню Йорк, след като и преди това се живели там, но са се върнали в родината си за раждането на София, тъй като са били много бедни.

Мъжкият финал Новак Джокович - Доминик Тийм е в неделя от 10:30 часа наше време.