Европейската комисия препоръчва на България да подпише споразумение  двупосочни доставки на газ и ток с Гърция, да обсъди подобно споразумение с Турция и да завърши двупосочната газова връзка с Румъния. 

Препоръките са възоснова на т.нар. стрес-тест проведен от Комисията, за да установи подготвеността на страните за евентуално спиране на газовите доставки от Русия.

България в един от енергийно най-уязвимите райони на ЕС - Югоизточна Европа. Другият включва Финландия и Балтийските държави.

Комисията препоръчва на страната ни също "да повиши прозрачността на газовия сектор и да ускори въвеждането на правилата на вътрешния пазар, засягащи търговията". Срещу България Комисията води процедури за нарушение на правилата на ЕС в енергетиката и единния пазар.

Други препоръки към българските власти включват план за преминаване на ТЕЦ към горива алтернативни на природния газ и в краен случай да поискат от Европейската комисия разрешение да изключат временно използващата въглища ТЕЦ Варна от екологичните изисквания на ЕС.

Според изводите на Комисията от стрес-теста ЕС може да издържи максимум шест месеца без газови доставки от Русия.