Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви днес комунистически Китай за "главната заплаха на нашето време". Той декларира открито, че американският натиск върху Иран има за цел да принуди народа на тази страна "да промени природата и поведението" на теократичния ѝ режим.

Досега САЩ, които преди две години се изтеглиха от международното ядрено споразумение с Иран и възобновиха задушаващите икономически санкции срещу него, твърдят, че целта им не е да сменят яростно антиамериканския режим на аятоласите, който е на власт от 1979 г.

Помпео обяви и че САЩ се готвят да договорят с Русия "ново поколение от споразумения" за контрол на въоръженията.

САЩ смятат, че лишаването на Техеран от възможността да получава пари и да се обогатява е правилен начин той да бъде принуден да взима трудни решения, за да може народът да получи възможността да промени природата и поведението на режима, който толкова лошо служи на 80 милиона души, живеещи в Иран. Това заяви днес  Помпео на съвместна пресконференция с британския си колега Доминик Рааб в Лондон, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Не смятам, че съществуват големи различия между европейците и американците в желанието им Иран да признае задълженията си (по на Съвместния всеобхватен план за действие, т.е. ядреното споразумение от 2015 г. - б.р.) и да възприеме по-широк подход, към по-широка сделка. Въпросът всъщност е има ли Техеран политическата готовност да го направи. В момента няма", заяви, на свой ред, Доминик Рааб. "Отворени са възможностите Иран да направи своите стъпки", добави британският министър.

"Споделяме общото признаване на заплахата от страна на Иран, който е основен източник на нестабилност в Близкия изток. Смятам, че това е общопризнато", заяви Помпео.

Китай е главната заплаха на нашето време и САЩ заедно със съюзниците си трябва да гарантират, че разполагат с военната и технологична мощ, за да гарантират, че това столетие ще бъде направлявано от западните принципи, каза държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки че все още трябва да сме изключително бдителни по отношение на тероризма,... Китайската комунистическа партия е главната заплаха на нашето време", каза американският първи дипломат.

Той заяви, че Великобритания поема риск, като отказва да изключи китайската компания "Хуавей" от изграждането на националните си мрежи 5G, но увери, че Вашингтон ще работи с Лондон за изглаждане на различията.

"Когато позволявате информацията на вашите граждани или информация, свързана с националната сигурност на вашите граждани, да бъде предавана чрез мрежа, която Китайската комунистическа партия има законното право да управлява, това създава рискове", каза Помпео пред журналисти в Лондон.
"Уверен съм, че нашите две държави ще намерят начини да работят заедно, за да изгладят разногласията си", допълни той и подчерта, че разузнавателният съюз "Пет очи" (Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада) ще бъде запазен.

"Опитваме се да намерим онези сфери, в които бихме могли да работим заедно с Русия. Аз съм сътрудничил с моите руски колеги от разузнавателните служби в областта на борбата с тероризма. Свършихме добра работа, макар че пространството за такова сътрудничество бе значително ограничено", каза Помпео и добави: "Необходимо е да помним, че това е държава, притежаваща ядрен потенциал. Трябва да отчитаме тези неща в контекста на това, че се подготвяме за преговори за сключване на ново поколение от споразумения за контрол на въоръженията и гарантиране на сигурността в Европа и света".

Двамата дипломати заявиха, че търговската сделка между двете страни може да бъде сключена преди американските президентски избори в края на годината.

"Уверен съм, че можем да постигнем сделка", каза Рааб пред журналисти и добави: "Има значително съвпадение по отношение на икономическите ни интереси. Разбира се, ще има и трудни въпроси".

Помпео отбеляза, че е на същото мнение.