Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви днес комунистически Китай за "главната заплаха на нашето време". Той декларира открито, че американският натиск върху Иран има за цел да принуди народа на тази страна "да промени природата и поведението" на теократичния ѝ режим.

Досега САЩ, които преди две години се изтеглиха от международното ядрено споразумение с Иран и възобновиха задушаващите икономически санкции срещу него, твърдят, че целта им не е да сменят яростно антиамериканския режим на аятоласите, който е на власт от 1979 г.

Помпео обяви и че САЩ се готвят да договорят с Русия "ново поколение от споразумения" за контрол на въоръженията.

САЩ смятат, че лишаването на Техеран от възможността да получава пари и да се обогатява е правилен начин той да бъде принуден да взима трудни решения, за да може народът да получи възможността да промени природата и поведението на режима, който толкова лошо служи на 80 милиона души, живеещи в Иран. Това заяви днес  Помпео на съвместна пресконференция с британския си колега Доминик Рааб в Лондон, цитиран от ТАСС, предаде БТА.

"Не смятам, че съществуват големи различия между европейците и американците в желанието им Иран да признае задълженията си (по на Съвместния всеобхватен план за действие, т.е. ядреното споразумение от 2015 г. - б.р.) и да възприеме по-широк подход, към по-широка сделка. Въпросът всъщност е има ли Техеран политическата готовност да го направи. В момента няма", заяви, на свой ред, Доминик Рааб. "Отворени са възможностите Иран да направи своите стъпки", добави британският министър.

"Споделяме общото признаване на заплахата от страна на Иран, който е основен източник на нестабилност в Близкия изток. Смятам, че това е общопризнато", заяви Помпео.

Китай е главната заплаха на нашето време и САЩ заедно със съюзниците си трябва да гарантират, че разполагат с военната и технологична мощ, за да гарантират, че това столетие ще бъде направлявано от западните принципи, каза държавният секретар на САЩ, цитиран от Ройтерс.

"Въпреки че все още трябва да сме изключително бдителни по отношение на тероризма,... Китайската комунистическа партия е главната заплаха на нашето време", каза американският първи дипломат.

Той заяви, че Великобритания поема риск, като отказва да изключи китайската компания "Хуавей" от изграждането на националните си мрежи 5G, но увери, че Вашингтон ще работи с Лондон за изглаждане на различията.

"Когато позволявате информацията на вашите граждани или информация, свързана с националната сигурност на вашите граждани, да бъде предавана чрез мрежа, която Китайската комунистическа партия има законното право да управлява, това създава рискове", каза Помпео пред журналисти в Лондон.
"Уверен съм, че нашите две държави ще намерят начини да работят заедно, за да изгладят разногласията си", допълни той и подчерта, че разузнавателният съюз "Пет очи" (Нова Зеландия, САЩ, Австралия, Великобритания и Канада) ще бъде запазен.

"Опитваме се да намерим онези сфери, в които бихме могли да работим заедно с Русия. Аз съм сътрудничил с моите руски колеги от разузнавателните служби в областта на борбата с тероризма. Свършихме добра работа, макар че пространството за такова сътрудничество бе значително ограничено", каза Помпео и добави: "Необходимо е да помним, че това е държава, притежаваща ядрен потенциал. Трябва да отчитаме тези неща в контекста на това, че се подготвяме за преговори за сключване на ново поколение от споразумения за контрол на въоръженията и гарантиране на сигурността в Европа и света".

Двамата дипломати заявиха, че търговската сделка между двете страни може да бъде сключена преди американските президентски избори в края на годината.

"Уверен съм, че можем да постигнем сделка", каза Рааб пред журналисти и добави: "Има значително съвпадение по отношение на икономическите ни интереси. Разбира се, ще има и трудни въпроси".

Помпео отбеляза, че е на същото мнение. 

Коментари

Главната заплаха на нашето време е олигархията на САЩ

Тя губи икономическото, технологичното, политическото, а скоро и военното си надмощие и това, заедно с факта на притежание на огромно количество ядрено оръжие и навикът да не отговаря пред никого я прави най-сериозен риск за човечеството. Китай няма закъде да бърза, а и традициите му са да не доминира с военни заплахи както САЩ.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.