Вероятно има служители на Министерството на финансите, които не са изпълнили функциите си, или по-скоро не са поискали да ги изпълнят, по контрол на Комисията по хазарта. И те трябва да си понесат последствията. Това заяви днес в студиото на Нова тв лидерът на НФСБ Валери Симеонов по повод скандала с обвиненията за неплащано на правилната държавна такса от страна на компанията "Национална лотария", собственост на издирвания вече от поркуратурата бизнесмен Васил Божков.

Симеонов обаче каза, че няма да коментира повече и не спомена нищо за евентуална отговорност на шефа на МФ и принципал на Комисията  - Владислав Горанов.

"Законът се е прилагал превратно. Става дума за неплатени средства в размер на близо 600 млн. лв. на годишна база", заяви Симеонов. 

Вчера подобни числа бяха назовани и от главния прокурор Иван Гешев - той говореше за 559 млн. лв. От думите на Гешев обаче не се разбираше, че става дума за загуби за хазната на годишна база, а че те са общ размер за всичките 5 години, в които лотарията е работила. 

"Вече е ясно, че Комисията по хазарта е била купена. Естествено - имало е хора на хранилка. Това са били хора на БСП, според мен", продължи Симеонов без да дава повече подробности за обвиненията, които хвърля (всички членове на ДКХ се назначават от министъра на финансите, като по един от тях се предлагат от НАП - с принципал отново МФ, ДАНС, която е агенция на изпълнителната власт, от правосъдното и от икономическото министерство - б.р.)

Според Симеонов него обаче - загубите може и да са по-големи, защото държавата в момента не знаела колко точно талони са отпечани за всяка игра.

"Големите злоупреби не са от данъците, а от талоните. Никой не знае какви количества се внасят от Индия, всичко е само по декларация."

И още:

"Поради разпоредбите на закона, когато си купиш такъв талон не се издава касова бележка. Самият талон се приема като ценна книга, тъй като има два защитени знака и така трябва да бъде, де".

Тук обаче идвал и проблемът - нямало как да се засече от касовия апарат колко талона са продадени, което давало възможност за много по-мащабни злоупотреби. 

Въпреки това, Симеонов е категоричен, че законът е много ясен и "Националната лотария" е в нарушение и трябва да бъде наказана. 

Припомняме, че именно Симеонов е инициатор на промените, с които би трябвало да се "национализират" лотарийните игри и те да станат екслузивен прерогатив на държавата - в лицето на тотото. 

По другите актуални теми - като сблъсъка на главния прокурор с президента, Симеонов беше лаконичен:

"Това е малко обидно, защото затвъждава мнението, че всички са маскари, ако цитирам класиката".

Лидерът на НФСБ обаче настоя да се дадат 100 дни картбланш на Иван Гешев, в което време той да покаже как работи. 

И още от Симеонов - вчерашният протест на "Орлов мост", при който собственици на дребни бизнеси блокираха движението и влязоха в лек спор с полицията, бил "политически и хазартно подквасен, отколкото професионално мотивиран".