Първият български спътник в Космоса ще покрива не само Балканския регион, но и цяла Европа. Сигналът ще се излъчва от британските острови до Израел и от Скандинавия до държавите в Северна Африка. Това заяви пред Клуб Z Максим Заяков, един от съсобствениците на "Булсатком". Именно най-голямата компания за платена телевизия у нас стои зад проекта за изстрелването на съоръжението.

Меганачинанието е финансирано от американската държавна банка за експортно кредитиране "Ексимбанк" с невероятните 150 млн. долара. Банков заем от такъв мащаб досега не е отпускан на българска частна компания. Тази сума обаче не покрива пълната стойност на проекта за спътника. За него е отпуснал средства и банков консорциум с участието на Дойче банк, Ситибанк, Райфайзенбанк, ЕБВР и Сибанк. Колко струва спътникът е търговска тайна.

Спътникът "България Сат-1" ще бъде изстрелян на ракета "Фалкон-9" от космодрума Кейп Канаверал във Флорида. Очаква се това да стане през втората половина на 2016 г.

Освен за собствените си нужди "Булсатком" ще използва съоръжението, за да разпространява и програми на тв оператори от чужбина. В световен мащаб това е изключително печеливш бизнес. Българският спътник освен за тв сигнал би могъл да бъде използван за осигуряване на телекомуникационна свързаност, както и за услуги, свързани с националната сигурност.

Пред Клуб Z Максим Заяков изрично уточни, че въпреки огромните инвестиции собствеността в "Булсатком" няма да се промени и тя ще остане негова и на партньора му Пламен Генчев. 

Горди сме, че правителството на САЩ подкрепи проекта на "Булсатком" за първия български спътник. Това обяви Бил Уелър, вицепрезидент маркетинг и продажби на Space Systems Loral на официалното представяне на проекта в столичния хотел "Шератон." 

За спътника се говори от почти две години. През това време имаше разнопосочни сигнали докъде е стигнала работата по него. "Булсатком" отдавна има точка в геостанционарната орбита, която ѝ дава право на космическо присъствие. Едва сега обаче всички детайли са договорени и всичко е само въпрос на още време. 

В момента "Булсатком" ползва гръцкия спътник Hellas, за да разпространява тв програмите си. Съоръжението беше на гръцкия телеком ОТЕ, който преди време го продаде на ArabSat. Животът на този спътник е на привършване, което наложи да се търси алтернатива.