Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
"Сити хостел" е хотел в самия център на Берлин - в непосредствена близост до Бранденбургската врата. Стая в него струва около 17 евро на нощ, което за град като Берлин е направо смешна цена - хотелската нощувка иначе излиза средно 100 евро. Нищо чудно, че намиращият се на тази улица е винаги пълен. Германски съд постанови днес затварянето на хотел в центъра на Берлин заради връзки със Северна Корея. Пететажната сграда, в която се помещава, принадлежи на Северна Корея. Тя е собственик от 60-те години на миналия век. Хотелът освен това е залепен за посолството на Пхенян в Берлин.
Хотелът има около 100 стаи, а най-евтините варианти за нощувка в него понякога са 17 евро. Това е най-изгодната оферта в хотел в центъра на Берлин.
"Сити хостел" обаче има една особеност, за която малцина от неговите гости знаят.
 
По времето на Източна Германия в сградата с площ 6000 квадратни метра са живеели семействата на севернокорейски дипломати. След падането на Берлинската стена и германското обединение посолството е започнало да отдава под наем някои части на комплекса и някои паркоместа.От 2004 г. един от наемателите започнал да устройва в сградата хотел в замяна на наем от около 38 000 евро месечно на севернокорейския режим. Именно тези редовни плащания породиха проблем и накараха местните власти да поискат през 2017 г. спиране на дейността на хотела. Германското правителство изтъкна тогава, че представителствата на Северна Корея зад граница трябва да се ограничат до дипломатически и консулски дейности. То се позова на резолюция на Съвета за сигурност на ООН от 2016 г., която забранява на Северна Корея да използва посолствата си за други цели, освен дипломатическите. Така де факто се ограничава драстично достъпа на севернокорейския режим до чужди валути в момент, в който Пхенян използва дипломатическата си мрежа, за да се сдобие със силни валути като долар или евро посредством търговски дейности и трафик.
 
Така се стигна и до днешното съдебно решение, с което се изисква затваряне на хотела. Компанията EGI Gmbh, която ръководи обекта, обаче от своя страна обжалва съдебното решение. Фирмата е активна основно в Турция, където има други обекти. Днес неин адвокат заяви, че договорът за наемане на сградата в Берлин не може да бъде разтрогнат и че компанията е престанала да плаща на еверна Корея месечните наеми от 2017 г.

Банковата сметка, по която сега се превеждат парите за наема, била блокирана, твърди съдържателят на хотела. Хостелът обаче продължава да работи. Не е ясно дали собственикът и наемателят са сключили някакво ново споразумение и какво точно съдържа то. А това означава, че парите за нощувките, които гостите на хостела плащат, навярно все още заминават за Северна Корея. Разбира се, гостите дори и не подозират този факт; малцина изобщо забелязват, че самият хостел е точно до посолството на Северна Корея. В стъклена витрина пред него е изложена снимка, на която се вижда как Ким Чен Ун стиска ръката на Владимир Путин.

Историята на хостела и на посолството е доста странна. В началото на 1970-те години в бившата ГДР е построено посолството на Северна Корея. След падането на Берлинската стена и обединяването на Германия посолството е закрито. През 2001 г. Германия възобновява дипломатическите си отношения със Северна Корея, обаче за посланическата мисия се използва само част от сградата. Другата част е дадена под аренда на един хотелиер. Това тревожи германското правителство. Защото през 2016 година ООН приема резолюция, която забранява да се отдават под наем или под аренда недвижими имоти на Северна Корея. Има и сходна разпоредба на ЕС - за да не може севернокорейският режим да влага приходите от недвижимите си имоти в покупката на материали за своята ядрена програма.

А съмнителните дела на севернокорейското посолство в Берлин далеч не са изключение. Тъкмо обратното. След продължително проучване Си Ен Ен разкри тайна мрежа от фиктивни фирми в Мозамбик, чрез които режимът в Северна Корея върти контрабандна търговия и си доставя всевъзможни неща, включително ракети земя-въздух и радарни системи.

"Ню Йорк Таймс" пък съобщи, че на територията на севернокорейското посолство в София има зала, която се отдавала под наем - например за сватбени тържества. А във Варшава имало поне 40 фирми, регистрирани на адреса на севернокорейското посолство. Това са само три примера от много други. Всички описани случаи, които до един влизат в противоречие със санкциите на ООН, имат за основна цел да набират валутни средства за режима в Пхенян.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.