Премиерът Бойко Борисов обвини някои от страните-членки на ЕС в лицемерие по отношение на новата зелена политика, която блокът смята да провежда през следващите години. Той направи изказването си по време на годишната среща на бизнеса с правителството, организиран за 14-и път от групата на "Икономедиа". Именно собственикът на компанията - Иво Прокопиев откри конференцията.

Борисов беше помолен да изясни позицията на българското правителство по отношение на "Зелената сделка". От всичко казано от него, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов, стана ясно, че България е по-скоро противник на новата тенденция и смята, че ще загуби. Накратно - желанието на ЕС до 2050 г. да намали до нетна 0 процентите на въгледордни емисии, които произвежда, ще затвори българските въглищни централи, в които работят 94 000 души.

"В момента Европа произвежда 9% от емисиите в света. И какво ще стане като намалим с 5%? Глобално няма да се усети. А икономически ще трябва да дадем 20 млрд. лв. за България, за да влезем в крак. Много държави от ЕС са лицемерни. Защо? Защото си внасят стомана например - от Китай, от Индия и казват после - ние нямаме отпечатък въглероден. Ама тя е произведена вече тази стомана. Замърсила е на няколко хиляди километра от теб. Какво си променил? Те са лицемери и аз им го казвам.", обясни логиката си Борисов. 

По думите му "зелената сделка" на ЕС не може да бъде спряна, тя е факт, но България трябвало много ясно да разбере, че това означава страната да затвори своите въглищни централи. Премиерът успя и да се скара на присъстващите бизнесмени, които ползвали камини в скъпите си къщи, които също замърсявали.

"По-лесно е обаче да кажем, че в циганския квартал печките горят. Айде пратете си фотографите довечера да снимат скъпите къщи да видим къде дими?"

По темата отношение взе и вицепремиерът Томислав Дончев, който заяви, че България не иска да е просто зелена, но и бедна.

"Редуцирането на въглеродните емисии трябва да стане безопасно, за да не се предизвикат повече щети, отколкото ползи"

Той даде пример с вулкана Етна, който за 3-4 дни генерира толкова въглеродни емисии, колкото България за една година. 

"И кой плаща въглеродните емисии на Етна. А това далеч не е най-големият вулкан в Европа"

Според него, безспорно трябва да се редуцират въглеродните емисии, това обаче трябва да се случи със скорост, която може да се понесе. Освен това не само въглищата, но и природният газ генерира емисии. Единственото без емисионно гориво е водородът, изтъкна Дончев.

Иначе премиерът отдели огромна част на своето изказване на един актуален проблем - влизащата в края на този месец нова Наредба Н-18, която успя да обедини срещу себе си почти целия български бизнес. Най-мощен отпор се среща от ресторантьорите, които обещават многохилядни протести. Според тях новите изисквания, които дават досътъп на НАП до цялата система на бизнеса, всички продажби, складови наличности и дори рецептите на готвачите, ще създадат проблеми на бизнеса. Те искат намаляване на ДДС-то на 3%, ако наредбата бъде приета като вид компенсация за загубите, които ще претърпят.

"И какво ще стане като я оттеглим наредбата? Намалете ни ДДС-то, все намалете го. Ама не поглеждат Гърция, Турция, дори Сърбия, че имат по-добър туризъм от нас. Знаете ли защо? Защото имат по-добро обслужване, сервитьори, готвачи...Ето защо. Нашите искат да не издават касови бележи. И ако оттеглим наредбата - после ще кажете държавата не си върши работата за сивия сектор. Когато отидете в Европа - всички ви дават касови бележки. Колко ресторанта издават в София такава бележка".

По думите на министъра на финансите Горанов обаче - правителството няма да промени сроковете или да оттегли наредбата и тя ще влезе в сила на 31 януари. Той обаче заяви, че може да се направят поредните опити за прецизиране на текстове, така че да не стига до "репресии от страна на НАП".

Борисов продължи да развива тезата, като обясни, че българите били готови да плащат за услуги в други държави, докато искали в България всичко да е безплатно. Затова правителството имало и проблеми с пускането на тол системата. За неразбории в АПИ, МРРБ и транспортното министерство не се спомена. 

На въпрос дали през последните години правителството не е изоставило малкия и среден бизнес и не върви ли кабинетът "Борисов 3" към някакъв вид държавен капитализъм, Борисов леко ядосано заяви - няма такова нещо.

"Аз знам, че за ВиК говорите. Ама колко време искат кметовете окрупняване на ВиК? Европа казва - ще ви дадем пари за водопроводи, ако окрупните."

Накрая Борисов отчете положителните тенденции пред страната, като говори основно за предстоящото ни влизане в т.нар. чакалня на Еврозоната. Според него един път като приемем еврото и България вече ще бъде в сърцето на Европа.

"В края на април влизаме в ERM II и това гарантира, че повече банки няма да падат. Ще участваме във взимането на решенията. Няма да се повишават цените и няма да има друг курс".

Конференцията, която се провежда и в момента в хотел "Балкан", събра голяма част от едрия български бизнес и представителите на властта. В началото - специалният гост, Иван Кръстев - политолог и философ, откри с реч посветена на глобалните предизвикателства, в които открои два основни проблема - липсата на доверие в институциите и липсата на адекватна човешка политика. 

Както Клуб Z вече съобщи - управителят на БНБ ДИмитър Радев пък внесе яснота за законодателното предложение на Менда Стоянова от ГЕРБ да се направят промени в закона, уреждащ статута на Валутния борд. Според Радев - причината е в искане на ЕЦБ, а самата промяна е техническа.