Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заминава на 27 януари на посещение в САЩ. Приоритет и за България, и за страната домакин е енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси, припомнят от министерството в съобщението за визитата, от което става ясно, че именно това ще е една от темите. Петкова ще проведе срещи с представители на Държавния департамент, Департамента по търговия, Департамента по енергетика.

Предвижда се "да бъдат обсъдени въпроси от общ интерес за двете страни в областта на енергетиката", се казва още в съобщението. 

Визитата е на фона на текущия с ускорени темпове - според твърденията на българското правителство, строеж на т.нар. "Балкански поток". Това е газовата тръба, която премиерът Бойко Борисов нарича така и твърди, че няма общо с проекта "Турски поток".

Всъщност новата газопреносна мрежа на "Булгартрансгаз" представлява продължение на "Турски поток" от българо-турската до българо-сръбската граница, по която ще тече и транзитен руски газ към западната ни съседка, а оттам към Унгария. Трасето в Сърбия вече е готово, а Владимир Путин и Реджеп Ердоган дадоха старт на работата на "първата тръба", която свързва двете държави, в Истанбул. На церемонията през януари присъстваха и Борисов, и сръбският президент Александър Вучич - очевидно като партньорски страни в начинанието.

 
САЩ вече обяви, че е против "втората тръба" на "Турски поток", която е предназначена за газ към Европа (част от която е т.нар. "Балкански поток" - б.р.) Сенатът на страната вече одобри и възможността за налагане на санкции на компаниите, които участват и в този проект, и в проекта за "Северен поток"-2 на "Газпром".

 

В същото време обаче България обяви, че чрез газовата си държавна компания влиза като съдружник в терминала за втечнен американски газ в Гърция - край Александруполис. Участието на страната ни ще е с 20% от капитала, реши неотдавна българското правителство. Според властта ускорен е и строежът на газовия интерконектор с Гърция, който да свърже България с газопровода TAP (Трансадриатически газопровод, по който се очаква да тече и азерски аз - б.р.) Въпросният проект в България вече е на 10 години, но още не е готов. Предишният последен срок за това бе периодът на българското европредседателство - а то бе през първата половина на 2018 г.