Близо 90-минутен запис, в който се чува как американският президент Доналд Тръмп иска отстраняването на посланика на страната в Украйна, разпространи CNN, в разгара на процедурата за импийчмънт на държавния глава, която вече е в Сената. Това се случва, докато тече представянето на аргументите в защита на Тръмп по искането на Демократическата партия да бъде отстранен от власт. 

Според публикацията записът е предоставен от адвокат на бизнесмена с украински корени Лев Парнас, когото президентът твърди, че не познава. Видеото е направено по време на вечеря със спонсори във Вашингтон, разказва CNN. От медията обаче още не са разпознали друг "говорител" по време на въпросната вечеря, освен държавния глава. 

В определен момент става дума за вече бившата американска посланичка в Украйна - Мари Йованович. 

"Махнете я. Разкарайте я! Отървете се от нея", повтаря Тръмп, става ясно от записа.

"Ройтерс", където също се появи записът,  уточнява, че не се ангажира с автентичността му. Белият дом все още не е коментирал изтеклия запис.

Части от него се появят още преди ден в ABC.

Мари Йованович беше освободена от поста си през май 2019 година. Официалната причина - загуба на доверието на президента Донадл Тръмп.

Джей Секулоу, личен адвокат на Доналд Тръмп, обяви, че в следващите няколко дни планира да представи неоспорими доказателства, че президентът не е извършил нищо нередно.

Защитниците на Тръмп остро критикуваха демократите и заявиха, че те искат да унищожат демократичния изборен процес. Според демократите пък, началото на представянето на републиканците е подчертало нуждата от свидетели по процеса.

Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите и водещ обвинител на демократите, коментира поведението на защитата.

"Първото, което ме смути в днешното представяне днес беше, че те не атакуват основата архитектура на схемата. Те не протестират това, че Президентът е ходатайствал чужда нация да се намеси в нашите избори, да му помогне да измами", заяви Шиф, цитиран от БНТ.

Изслушването на аргументите на защитата по делото за импийчмънт продължава утре.