Американското посолство в България приветства действията на българското правителство за това, че е защитило независимостта на страната и е действало бързо при експулсирането на руските дипломати, обвинени в шпионаж.

„Посолството на САЩ приветства предприетите напоследък действия на българското правителство за защита на независимостта и суверенитета на страната срещу злонамерено влияние, включително съобщението от 24 януари за експулсирането на двама служители в руското посолство за шпионаж и това от 23 януари за повдигнати обвинения за опит за предумишлено убийство срещу трима руски граждани".

Това се казва в позиция на американското посолство у нас. 

Прокуратурата е образувала производства за шпионаж срещу първи секретар на посолството на Русия и служител в търговското представителство на Москва.

Обвинител № 1 Иван Гешев е уведомил министърката на външните работи Екатерина Захариева за производствата, както и за това, че те са спрени заради имунитета на въпросните две лица.

По-късно Захариева съобщи, че те ще бъдат обявени за персона нон грата и че посланикът на Русия ще бъде извикан във Външно министерство.

Престъпленията, които са им вменени, са по чл. 104, ал. 1 от НК.

По-късно с реакция излезе на профила си във Фейсбук и руското посолство, което подчерта, че не са предоставени доказателства за нередна дейност на дипломатите.

„Подкрепяме дългосрочните усилия на институциите, участващи в разследването и в разкриването на нарушения на българското законодателство. България е силен съюзник в НАТО и партньор в рамките на ЕС и има неотменимо право да определя собственото си бъдеще", се казва още в позицията на американското посолство. „Посолството на САЩ в София обръща внимание на появилите се наскоро убедителни сведения за поредица от злонамерени действия от страна на представители на руското правителство на българска територия, които доведоха до експулсирането на трима служители в руското посолство и отнемането на визите на други двама по подозрения в шпионаж в последните четири месеца. Правителството на България представи доказателства за подпомагани от Русия злонамерени дейности, осъществявани на територията на България в продължение на години. Както българските следователи обясняват в прессъобщение от декември 2019 г., неколцина от руските агенти, отговорни за случая с отравянията в България, са били замесени в други злонамерени дейности в Европа", завършва изявлението.