Руски гражданин се призна за виновен вчера в управляване на уебсайт, чрез който много хора участвали в измами с кредитни карти за над 20 милиона долара, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
29-годишният Алексей Бурков от Санкт Петербург направи признанието във федерален съд във Вирджиния по обвинения, които включват измама и пране на пари.

През ноември Бурков беше екстрадиран в САЩ от Израел, където беше в ареста от 2015 г., въпреки възраженията на руските власти.

В обвинителния акт се казва, че Бурков е управлявал сайт, наречен "Кардпланет", който давал възможност на хора да купуват номерата на крадени кредитни карти на цена от 3 до 60 долара. Купувачите използвали данните от кредитните карти, за да правят мошенически покупки, чиято обща стойност достигнала 20 милиона долара.

Прокурорите твърдят, че Бурков предлагал дори връщане на парите за покупката на банкови данни, ако се окаже, че картата не може повече да бъде използвана.

Бурков призна вчера пред съда, че е ръководил и втори уебсайт, присъединяването към който ставало само след покана. Той давал възможност на киберпрестъпници да продават крадени данни.

Израелски представители изказаха предположение, че Русия се е опитвала да уреди освобождаване на Бурков в замяна на пускането от затвора на 26-годишната израелка Наама Исахар, осъдена в Москва на седем години лишаване от свобода за притежание на няколко грама марихуана.

Бурков може да получи наказание до 15 години затвор при прочитането на присъдата на 8 май.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че процедурата за възможно освобождаване на Исахар не може да бъде задействана, докато тя официално не подаде лична молба за помилване.

"Все пак имаме руски закони и те трябва да се изпълняват", подчерта говорителят, цитиран от Ройтерс и ТАСС: "Засега самото момиче не е подавало молба за помилване. Такава информация имаме към вчерашна дата, през втората половина от деня. Как може да я помилваме, ако момичето не моли за помилване? Разбирате, че такава е ситуацията в дадения случай. Трябва да бъдат спазени определени формалности, поне за да се задвижи процесът".

Израел призова Русия да освободи Исахар, която бе осъдена от руски съд на 7,5 години затвор за притежание на няколко грама марихуана. По-горната съдебна инстанция в Москва потвърди присъдата миналия месец, отбелязва Асошиейтед прес.
Израелски лидери окачествиха присъдата като прекомерна, а премиерът Бенямин Нетаняху се обърна с молба към руския президент Владимир Путин да помилва Исахар.
По време на визитата си в Израел вчера Путин каза на майката на Наама, Яфа, че всичко с дъщеря й ще бъде наред.
По-рано тази седмица израелски медии предположиха, че Наама може да бъде помилвана, срещу което Русия да получи правото на собственост върху Александровското подворие в Ерусалим, за което претендира. Руски представители отрекоха да има такава връзка, отбелязва АП.