Светлана Джамджиева

Главният редактор на Клуб Z Светлана Джамджиева осъди сайтовете „Блиц“ и „Пик“ заради обидни и клеветящи я публикации, уронващи доброто ѝ име.

Двете „медии“ трябва да ѝ заплатят по 10 000 лева плюс законните лихви от 2016 г., когато са направени публикациите, както и разноските по делото. Припомняме, че става въпрос за „материал“ на „Блиц“, препечатан по-късно от hashtag.bg и „Пик“. Собствениците на „Хаштаг“ признаха вината си и платиха обезщетение в извънсъдебно споразумение още преди две години.

„Блиц“ и „Пик“ стигнаха до втора инстанция – Софийски градски съд. Той обаче потвърди решението на районния, че публикациите са нанесли неимуществени вреди на Джамджиева, включително здравословни, а оправданията им, че просто са използвали „цветист език“ клеветейки и обиждайки я, което не било наказуемо, са несъстоятелни.

По време на делото нито един от свидетелите на двата сайта не можа да докаже обидните им твърдения, напротив - дори беше признато пред съда, че работещите там нямат практика да проверяват достоверността на „информацията“, която публикуват, което категорично не отговаря на никакви вътрешни и международни журналистически стандарти.

„Не подминавайте подобни публикации. Освен, че клеветите и обидите им нараняват, те шокират и наскърбяват близките, приятелите и колегите ни. Не бива да им позволяваме това. Съдете ги! Не им позволявайте да развиват чувство за безнаказаност. Тези т.нар. медии може да ги заболи, само ако им бръкнеш в джоба“, коментира Светлана Джамджиева.