Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В началото на третото десетилетие на новия век едно е ясно: слуховете за смъртта на метъла се оказаха силно преувеличени!

Предлагаме ви тази класация в две части, направена от изданието viberate.com при това по поджанрове в стругарския музикален сегмент. Авторите отбелязват, че подвидовете на метъла към момента са около 29, но се роят постоянно.

За критерии за значимост през 2019 г. са използвани най-вече виртуалните успехи на групите и изпълнителите, което сигурно е най-релевантното на днешно време, дори групата ти да е основана през 1981 г. (като "Металика" или "Слеър").

Да започваме...

 

Най-яката алтърнатив метъл група за миналата година, дами и господа, е Korn. Ню метъл пионерите са "на хората в устата" от 1993 г., макар фронтменът Джонатан Дейвис да отбелязва, че били по-скоро фънк, отколкото метъл банда. Korn има 3,4 милиона последователи в Spotify, което е, меко казано, забележително за жанра.

 

Макар и леко изненадващо, Топ 5 на хеви метъла се оглавява от Metallica.

Да, да - и вечният съперник Megadeth също е в тази подгрупа. Веднага след Manowar (?!?, хммм).

"През годините "Металика" надживя всичко - трагичната смърт на Клиф Бъртън, фиаското с Napster, пиенето на Хетфийлд и няколко промени на състава. Много фенове се почувстваха ощетени, когато смениха стила с албумите Load и Reload, но мнозина от тях се върнаха със St. Anger”, отбелязват съставителите на чарта.

Ето как сегашният състав изпълнява Blackened - песен от несъвсем близката 1988 г.

 

SLAYEEEEEEEEERRR!!!

Съвсем плитко видим е заговорът - че авторите на класацията нарочно са "отклонили" титаните от Metallica и Megadeth към горния поджанр, за да се освободи нишата, в която Slayer да блестят първи. И не - няма място за сравнение с Testament, Anthrax или който и да било друг...

Още по-вълнуващо е, че пасажът за Slayer, които си взеха сбогом с голямата сцена в края на м.г., е илюстриран с това им изпълнение от Националния стадион "Васил Левски" от 2010 г. - с незабравимия Джеф Ханеман и тътена зад барабаните на Дейв Ломбардо.

 

Дет метъл - Amon Amarth.

Тук едва ли има кой знае каква изненада. Освен, че "викингите са страхотни", от тази класация следва още един забележителен извод - че на второ място е банда, предвождана от жена вокал.

 

Пауър метъл - не, не са Helloween, други са. 

Това име на жанр сякаш е измислено за германци, която свирят като изоглавени, пеят във височините на летящ изтребител от Луфтвафе, а барабанистите им стрелят като... Хайде стига с аналогиите. Затова пък на върха са шведи.

И още нещо любопитно - Sabaton се увлича по исторически битки в текстовете си и вината за това е на Стивън Спилбърг. Просто вокалът Joakim Brodén гледал "Спасяването на редник Райън" и така тръгнало всичко.

 

Симфоник метълът предлага единствената класация, по-скучна и от формула 1, докато Михаел Шумахер караше.

Всички други разкошни певици - и Шарън ден Адел на Within Temptation, и Лори Люис от Therion според повечето фенове, могат само да се борят от второ място нататък.

На върха са Nightwish - независимо с коя вокалистка: с "новата" (Флоор Янсен) или "старата" Таря Турунен, която пък сама присъства в класацията като име.

Насладете им се с това кинематографично парче от концерт в Буенос Айрес:

Оригинала на класацията може да намерите тук.

Втората част от класацията - в линка отдолу: 

Коментари

Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

Я!

Я! Бил съм еволюирал - до този извод стигам гледайки клиповете
Klingon Oid's picture
Klingon Oid
Klingon Oid

" ...We shall come to set the

" ...We shall come to set the dolphins free We shall wash the darkened bloodred sea Our songs will echo over the mountains and seas The eternity will begin once again in peace" С Турунен това звучеше по-добре
Ivan Ivanov's picture
Ivan Ivanov
Panteroid

Този който е писал статията

Този който е писал статията да се обеси. Amon Amarth - най добра дет метал. Nightwish пък били най добрата симфоник(готик банда) изпреварва THERION. Феноменални глупост. А Slayer изобщо па нема да ги коментирам.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.