Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Прокуратурата е образувала производства за шпионаж срещу първи секретар на посолството на Русия и служител в търговското представителство на Москва.

Обвинител № 1 Иван Гешев е уведомил министърката на външните работи Екатерина Захариева за производствата, както и за това, че те са спрени заради имунитета на въпросните две лица.

По-късно днес Захариева съобщи, че те ще бъдат обявени за персона нон грата и че посланикът на Русия ще бъде извикан във Външно министерство.

Престъпленият, които са им вменени, са по чл. 104, ал. 1 от НК:

"Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна."

Въпросният първи секретар в консулския отдел "е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната", посочват от държавното обвинение. Вторият пък е търсил информация "сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва", става ясно още от съобщението на прокуратурата.

Двамата не могат да бъдат съдени у нас засега.

Клуб Z припомня, че в момента от прокуратурата текат минимум още два "шпионски" сюжета. Единият е, че вчера бяха обявени трима руски граждани, които евентуално имат съпричастност и са получили обвинения за опит за убийство на Емилиян Гебрев, сина му и техен служитеб.

Другото е скандалът с движение "Русофили", по който внасяне на обвинителен акт все още очаква Николай Малинов - бивш депутат и идздател на "Дума".

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност на територията на страната от двама чуждестранни граждани, ползващи се с дипломатически имунитет

След получаването на съответните сигнали от ДАНС, в Специализираната прокуратура са образувани две досъдебни производства за престъпление срещу Република България – за това, че две лица – чуждестранни граждани са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването й на чужда държава или чужда организация – престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В хода на разследването по едното досъдебно производство е установено, че в периода от 2017 г. до настоящия момент, гражданин на Руската федерация е осъществявал разузнавателна дейност, при която е търсил информация за механизмите на изборния процес в страната. Установено е, че руският гражданин има статут на дипломат, акредитиран е у нас като първи секретар в консулския отдел на Посолството на Руската федерация в София.

В резултат на проведените действия по другото досъдебно производство е установено, че в периода от м. октомври 2018 г. до настоящия момент, руски гражданин е събирал разузнавателна информация, вкл. такава представляваща държавна и служебна тайна от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната, която в последствие е изпращал в централата на руската разузнавателна служба в Москва. За реализирането на незаконната си дейност руският представител е осъществявал контакти с български граждани, които са имали достъп до информация от тази сфера. Допълнителна проверка е установила, че руският гражданин се ползва с дипломатически имунитет, тъй като е служител на Търговското представителство на Руската федерация в София.

Съгласно чл. 31 т. 1 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения, въпреки наличието на основания за привличането им в качеството на обвиняеми за престъпление по чл. 104 ал. 1 НК, наказателните производства срещу двамата руски граждани са спрени, на основание чл. 25 ал. 1 т. 3 НПК - “деецът е лице с имунитет“.

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил официално министъра на външните работи за установеното в хода на разследванията и за действията на прокуратурата.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

Я виж ти!!!! Досега се пънехме и са клехме, че ИЗБОРИТЕ В БЪЛГАРИЯ са честни и ПРОЗРАЧНИ!!! Пък то са оказва, че били ДЪРЖАВНА ТАЙНА!!! Ми то тогава ЦИК дето преди всеки избор прави разяснение, как ша са гласува.. А де що има журналист и медия ги тиражират тез разяснения.. Професор МишоК. с разясненията си за мъртвите души в изборните списъци и влиянието им на резултатите.. Мо то и това е ДЪРЖАВНА ТАЙНА.. И той публично си я изнася. По де що има ТВ в България.. А в посолството на Русия - видиш ли, гледали телевизия.. А данните ни за енергетиката ни.. С лопата да ги ринеш по медиите и нета.. Ама поне разбрахме, кво "надгради" Гешефтко вчера с новата си надзирателка по американското право в България..
Nik Batch's picture
Nik Batch
NikB

Ха, ха, смешник

Това, че изборите са прозрачни и има публична статистика за енергетиката не означаеа, че няма критична информация. Скоро Нидерландия залови 4 руски дипломати и им конфискува лаптопите, в лоито имаше данни от хакване на държавни институции и неправителствени организации. Включително и от разследването на сваления с руска ракета пътнически полет. За него също има много публична информация, но руснаците не са се задоволили с нея.
Васил ...'s picture
Васил ...
vatan06

Гешев започва да ми става

Гешев започва да ми става симпатичен...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Не познавам г-н Гешев, но ше

бъде чудесно за Българите, ако той осъзнае, че всички големи беди за българите сда станоли с руска учадстие: изпращане на заточение на водачците на църковно-националната ни борба, някои по 4 пъти, а титандйът БОЗВЕЛИ УМИРАРКАТОПЗАТАО;ЧУЕНИКна

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.