Със серия от решения днес антикорупционната комисия започва редица проверки за конфликт на интереси, в това число на настоящия началник на Националната служба за охрана (НСО) ген. Красимир Станчев и един бивш генерален директор на Българското национално радио.

Това съобщиха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). 

Началникът на НСО ще бъде проверяван "по сигнал" за преназначаване без конкурс на длъжност "началник сектор" на лице, с което е в близки отношения, както и за извършени други такива преназначения на по-високи длъжности в службата, посочват от подопечната отскоро на бившия главен прокурор Сотир Цацаров комисия. Но не дават подробности.

Проверката за бившия директор на БНР пък е по по-прозаичен повод: по сигнал, че като такъв е предоставил за ползване на СЕМ лек автомобил, който се поддържа от бюджета на националното радио и по този начин си е осигурил подкрепа от членовете на медийния регулатор.

На проверка от антикорупционната комисия за конфликт на интереси ще бъде подложен и ректорът на Икономическия университет във Варна д-р Евгени Станимиров. Сигналът срещу него е за това, че  е работодател на съпругата си, че и двамата са членове на Академичния съвет и като ръководители на научни звена и съпрузи получават значителни месечни доходи - възнаграждения за заеманите длъжности (ръководители и на катедри и научни звена в университета). Вероятно се визира доц. д-р Мария Станимирова. 

Под "ударите" на Цацаров попадат още двама общински съветници от Пазарджик -  по сигнал, че са членове на органите за управление и представляващи спортни клубове, които получават пряко финансиране от бюджета на общината, а самите те, като общински съветници, са участвали в заседание на местния парламент, на което са приети решения за актуализация на бюджета и одобряване на плащания за тези спортни клубове, като са гласували „за“ тези решения. Както и заместник-кмет на община Сливен: по сигнал, че е учредител и председател на фондация, която е партньор на общината по много от реализираните проекти в региона.

С решение от днес, КПКОНПИ е установила конфликт на интереси по отношение на главния архитект на община Благоевград за издаване на разрешения за строеж в свой и в частен интерес - на свързани с него лица. Наложени са му две глоби от по 5000 лв.