Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Като национална банка за развитие ББР планира да инвестира най-малко 15% от своя кредитен портфейл в проекти на енергоспестяващата икономика и еко иновации."

Това става ясно от думите на изпълнителният директор на Българската банка за развитие Стоян Мавродиев. Той говори по време на Годишния икономически форум за Централна и Източна Европа във Виена.

Решението на държавното учреждение е да задълбочи подкрепата си за всякакви зелени инвестиции, като ще наблегне на проекти за производство на чиста енергия от въобновяеми източници, декарбонизация, екологични иновации, зелена общинска инфраструктура и устойчиво земеделие. 

Според Мавродиев компаниите имат нужда от подкрепа в тази насока, особено с оглед на новата политика на ЕС, която смята да регулира тежко всички замърсяващи индустрии и да отдели колосални суми за превръщането на континента в първият въглеродно неутрален до края на 2050 година. 

За да сподели риска от несигурна възвръщаемост, банката планира да предложи гаранции и инструменти за споделяне на риска, както и дългосрочен заемен ресурс на компании в сектора.

Стоян Мавродиев, бивш шеф на Комисията за финансов надзор, станал известен покрай срутването на КТБ, е във Виена в компанията на заместник-министърът на финансите Маринела Петрова, изпълнителният директор на ББР Николай Димитров, както и финансисти и икономически анализатори, сред които Кирил Сакскобургготски, Владимир Каролев, Илия Лингорски и София Касидова.

Форумът ще разгледа макроикономическите перспективи за Централна и Източна Европа за 2020 г. и дългосрочните приоритети за финансиране на устойчиво икономическо развитие в страните от региона.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.