Концепцията за добавена реалност не е нова, но директен интерфейс върху зрението ни е нещо, което дори големите фантасти не си представяха до преди няколко десетилетия.

Компанията Mojo Vision обаче работи усилено именно за това - истински, пълноценни "смарт" контактни лещи, които са способни да допълнят полезрението ни с полезва информация, без да ни разсейват от околния свят.

Първият им продукт Mojo Lens засега е още на прототипен етап, но компанията е осигурила всички нужни патенти и подкрепата на множество партньори с дълбоки джобове. Така че е напълно възможно в близките години да видим умните лещи на пазара.

Те представляват функционални дисплеи с рекордна плътност от 14 000 пиксела на инч (спрямо около 400 при най-добрите смартфони), сензори, които проследяват движението на очите, енергоефективен сензор за изображения, стабилизатори и специален радиочестотет интерфейс.

Освен да можем да гледаме YouTube клипчета, мемета или указания за пътя директно в очите си, компанията дава пример и за възможна употреба от хора с намалено зрение.