Беларус е започнала от днес да внася петрол от Норвегия, след като основният й доставчик, Русия, спря подаването на суровината в началото на месеца, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Това стана след провала на преговорите за по-нататъшно укрепване на икономическите връзки между двете страни.

Беларуската държавна компания Белнефтехим съобщи, че нейно подразделение е купило 80 000 тона суров петрол от Норвегия. Очаква се доставката да стигне до рафинериите в страната с железопътен транспорт пред следващите няколко дни.

Русия спря да подава петрол за съседната бивша съветска република на 31 декември. Двете страни не успяха да предоговорят цените на петрола за тази година след неуспешното приключване на преговорите за по-дълбока интеграция на техните икономики, припомня АП.

Спирането на доставките няма да се отрази на транзита на петрол за Европа или на доставките на природен газ, но ще има последици за Беларус, който разчита на Русия за над 80 процента от енергийните си нужди.

Русия възобнови ограничено подаване за Беларус на 4 януари, но беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че ще търси алтернативни източници за доставка на петрол.

Днес той призна, че в момента няма алтернатива на петролните доставки от Русия. Той допълни, че Беларус трябва да диверсифицира вноса на петрол и да направи така, че да не внася повече от 40 процента от необходимото черно злато от Русия.

"Други 30 на сто трябва да внасяме от балтийските страни, а останалите 30 на сто от Украйна - път, който вече е изпитан", посочи Лукашенко на правителствено съвещание.

По-рано ТАСС съобщи, че президентът на Беларус е обявил, че Минск ще купува петрол от алтернативни на Русия пазари на световни цени.

"За пореден път въпросът е да се доставя петрол в Беларус, включително от световните пазари, а не само от Русия, което ние вече започнахме да правим".

Той допълни, че е взето решение да се купува петрол - азербайджански, саудитски, норвежки или американски - по световни цени. По думите му доставките ще стигат до беларуските рафинерии от алтернативни източници, разбира се, без да се изключва главният доставчик Русия.

Първият вицепремиер Дмитрий Крутой съобщи, че правителството е отправило търговски предложения за закупуване на петрол от Украйна, Полша, Казахстан и балтийските страни