Иран заплаши днес, че може да излезе от Договора за неразпространение на ядрените оръжия.

Външният министър Мохамад Джавад Зариф каза, че това може да бъде следващата стъпка на Техеран, след като той вече е приключил с намаляването на изпълнението на ангажиментите си по сделката със световните сили за ограничаване на ядрената му програма от 2015 г.

Президентът Доналд Тръмп изтегли САЩ от тази сделка, известна още като Съвместен всеобхватен план за действие (СВПД), през 2018 г. и възобнови американските санкции спрямо Иран. Той отговори с постепенно нарастващи нарушения на ограниченията в обогатяването на уран и използването на ядрените си инсталации.

„Стъпките по намаляването на нашите ангажименти (по СВПД) приключиха, но ако европейските страни продължават със своето поведение или изпратят иранския доклад (за ядрените оръжия) на Съвета за сигурност на ООН, ние ще се оттеглим от Договора за неразпространение на ядрени оръжия“, заяви Зариф.

Той визира решението на Великобритания, Германия и Франция да задействат механизъм за решаване на спорове в рамките на СВПД, който може да доведе до отнасяне на въпроса до Съвета за сигурност на ООН, който да възобнови международните санкции срещу Иран в целостта им отпреди 2015 г.

Това би било тежък удар за икономиката на страната, вече потънала в остра криза, предизвикваща масово недоволство и протести.