"Има информация, че се готви физическа саморазправа с Цветан Василев. Поръчката идва от България, но изпълнителите не са от България".

Това каза Константин Симеонов, който е адвокат на банкера, пред Нова телевизия. Симеонов подчерта, че става въпрос за оперативна информация от сигурен източник, но не може да дава подробности. По думите му Василев не се страхува от това, но се притеснява, че може да има подобни "инсинуации". Според адвоката информацията е от преди 2-3 седмици.

По повод делото за връщането на банкера в България адвокат Симеонов уточни, че все още няма насрочено заседание. Той обаче отрече отлагането на заседанието да зависи от връзките, които Цветан Василев има в Сърбия. За да може Василев да се прибере в България, трябва да бъде отменена заповедта за задържане в Интерпол, издадена на 28 юли, каза адвокатът.

Според Симеонов е нормално да има протести пред КТБ, защото хората имат депозити там. Недоволството било причинено от действията на БНБ и прокуратурата.За двете институции Симеонов обясни, че не знае "кой център ги управлява", но според него "съгласуваната им дейност" е предизвикала ситуацията с КТБ. 

Адвокатът коментира и информацията за имот на Женевското езеро, закупен от жената на Василев.

"Това е инвестиционен проект. Имотът е закупен преди 2 години и е бил платен чрез кредит. Семейство Василеви нямат намерение да живеят в тази къща. Не познавам от близо сделката, но Цветан Василев твърди, че парите за покупката на имота не идват от КТБ”, поясни защитникът на банкера и добави, че клиентът му няма никакви контакти с Делян Пеевски, "още повече че в основата на всичко, което се случи с КТБ, очевидно е Пеевски. Убиха банката, както и мухата, с вестник".

От проектодокумент на служебното правителство стана ясно, че окончателно решение за КТБ и Търговска банка "Виктория" трябва да бъде взето в периода от 1 ноември до 20 ноември 2014 г. Независимо от характера на решението, вложителите с гарантирани влогове ще получат в кратки срокове достъп до своите средства в двете банки. Документът ще бъде обсъден на днешното заседание на служебното правителство и изпратен до Европейската комисия, предаде БГНЕС.

Документът е в отговор на наказателната процедура, която ЕК започна на 26 септември срещу нашата страна. От Комисията настояваха да се предостави незабавен достъп на вложителите до сумата от банковия им депозит, на която имат право. Брюксел изпрати официално уведомително писмо до властите в София, което е първият етап на процедурите за нарушение. България получи краен срок за отговор, който изтича на 15 октомври.