Трима души, работили за европейските институции, са заподозрени в шпионаж за Китай. Германската прокуратура е започнала разследване и е наредила обиски в жилища на заподозрените. Става дума за бивши чиновници, които сега са лобисти.

Единият от заподозрените е работил в Еврокомисията. Той е германец. Бил е посланик на ЕС в множество държави и е заемал висши постове в самата Комисия. В момента е служител на лобистка фирма. Успоредно с него се разследват двама служители на друга лобистка фирма, също заподозрени в шпионаж за Китай. Смята се, че тримата са предавали информации с китайското министерство на държавната сигурност.

Германската и белгийската прокуратура са иззели уличаващи ги в шпионаж документи от жилищата и офисите им в Берлин, Брюксел, както и в Баден-Вюртемберг и Бавария.

Ако шпионажът се докаже, това ще е един от редките случаи, в които западни служби успяват да разкрият китайски агенти. Смята се, че Китай се занимава активно с шпионаж в Европа, но западните разузнавания не успяват засега да пробият мрежата им.

Не са обискирани сгради на Еврокомисията

„Знаем само от медиите за случая. Ние никога не коментираме разследвания, които се извършват в момента. Но, разбира се, винаги сме готови да сътрудничим с националните власти. Колкото до обиските, такива не са извършвани в нашите сгради. И германските власти не са се свързвали с нас относно разследването, както твърдят някои медии.“

Това заяви днес на брифинг в Еврокомисията говорителката Виржини Батю-Херниксон.

Журналист припомни, че ЕС няма свое контраразузнаване. И попита дали Съюзът разчита предимно на националните органи при подобни случаи. 

„Като всяка дипломатическа служба знаем, че можем да бъдем цел на вражески разузнавания, и предприемаме мерки за защита. Редица такива мерки са предприети в Европейската служба за външна дейност (ЕСВД) – както срещу хора, така и срещу кибератаки. Персоналът е надлежно информиран за рисковете. По-конкретно, служителите са инструктирани много внимателно да боравят със социалните медии“, каза Батю-Херниксон.

Тя допълни, че ЕСВД е създала и специализирана единица, която има правомощията да изпълнява превантивни и защитни задачи. Тя периодично обучава и информира персонала както в Брюксел, така и в делегациите на Службата зад граница.