Президентът на САЩ Доналд Тръмп и китайският вицепремиер Лю Хъ подписаха първата фаза от споразумението за уреждане на двустранните търговски спорове на церемония в Белия дом, предадоха световните медии, цитирани от БТА.

"От това по-голямо няма. Задържането на тези две гигантски и могъщи държави в хармония е толкова важно за света. Светът днес ни гледа", каза Тръмп при подписването на документа след 75-минутна церемония.

Споразумението влиза в сила от следващия месец.

Китай се ангажира да купи стоки от САЩ на стойност около 200 милиарда долара за две години, включително земеделски продукти за десетки милиарди долари. Сделката съдържа и механизъм за налагане на поетите ангажименти. Тръмп заяви, че ако се постигне съгласие за втората фаза, митата на САЩ върху китайски стоки ще бъдат намалени.

"Днес правим стъпка, която никой досега не е правил с Китай към едно бъдеще на справедлива и взаимна търговия с подписването на първата фаза на това историческо търговско споразумение. Заедно поправяме миналите несправедливости", заяви Тръмп.

"Споразумението е добро за Китай, за САЩ и за света", каза китайският вицепремиер Лю Хъ.

Китайските ангажименти включват 54 милиарда долара допълнителни покупки на енергия, 78 милиарда долара допълнителни покупки за производство, 32 милиарда долара повече за селскостопански продукти и 38 милиарда долара за услуги, според документите за сделки, публикувани от Белия дом и китайското финансово министерство.

По-късно Лю каза, че сделката няма да засегне „интересите на трети страни“, очевидно във връзка с сделки, сключени с други доставчици на селскостопански стоки за Китай.

Въпреки че сделката може да бъде тласък за американските фермери, производители на автомобили и на тежко оборудване, някои анализатори поставят под въпрос способността на Китай да замени вноса от други търговски партньори с повече доставки от САЩ. Сделката не прекратява наказателните мита върху износа на американските фермери и ги прави все по-зависими от покупките, контролирани от китайското правителство, отбелязва Ройтерс.

Първата фаза на сделката отменя планирани американски мита върху мобилните телефони, играчките и преносимите компютри, произведени от Китай, и намалява наполовина тарифната ставка (до 7,5%) за внос на стойност от 120 милиарда долара от други китайски стоки, включително телевизори с плосък панел, Bluetooth слушалки и обувки.

Остават обаче 25- процентовите мита върху внос на стойност от 250 милиарда долара от китайски индустриални стоки и компоненти, използвани от американските производители, и ответните китайски мита върху американски внос за над 100 милиарда щатски долара.

Пазарните сътресения и намалените инвестиции, свързани с 18-месечната търговска война, вероятно биха намалили световния растеж през 2019 г. до най-ниския му темп след финансовата криза през 2008-2009 г., съобщи Международният валутен фонд през октомври.

Тръмп, който разглежда първата фаза на споразумението като стълб на своята кампания за преизбиране през ноември тази година, заяви, че ще се съгласи да премахне останалите мита, след като двете страни договарят втората фаза на сделката.