СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Хилъри Клинтън още не е президент на САЩ, нито е сигурно дали ще влезе в Белия дом, но вече прибира хонорари като за държавен глава.

Видната демократка, доскорошна държавна секратарка на САЩ (при първия президенски мандат на Барак Обама) и съпруга на експрезидента Бил Клинтън е получила 225 000 долара за лекцията й снощи в Лас Вегас, съобщи щатският новинарски сайт “Фокс Нюз”.

Госпожата е говорила в местния университет – University of Nevada Las Vegas, по време на благотворителна вечеря за набиране на средства в помощ на висшето училище.

Темата й е била за достъпно образование не само за деца на заможни родители.

“Висшето образование не бива да е привилегия само за онези, които могат да си го позволят”, изрекла лекторката пред близо 900-те гости на благотворителната вечеря. Много студенти били финансово затруднени и не били в състояние дори да вземат банков кредит, който да обслужват. Университетите трябвало да дават възможност за достъпно образование, било основното послание на Хилъри Клинтън.  

Входът за пристващите на галавечерята бил между 3000 и 20 000 долара, твърди “Фокс Нюз”. Общата набрана сума възлязла на 585 000 долара (462 000 евро), от които 225 000 долара отишли за хонорар за Хилъри Клинтън. Тя обявила, че няма намерение да ги влага на своя сметка, те били предвидени в полза на семейната фондация “Бил, Хилъри & Челси Клинтън”.

Въпреки това присъствалите студенти отличници били крайно недоволни. Хонорарът на Хилъри бил прекалено висок. Вместо за една с нищо неблестяща лекция, университетът щял да постъпи далеч по-добре, като раздаде въпросните 225 000 долара като стипендии. А скоро от ректората обявили, че през идните 4 години таксите ще скочат със 17 на сто.

Публична тайна е, че и съпругът Бил Клинтън заработва солидни суми от лекции. В края на юни в. “Вашингтон пост” направи свое разследване и публикува резултатите. Бившият стопанин на Белия дом е взел впечатляващите 104,9 милиона долара  (75 милиона евро) за 542 лекции и речи за периода от 2001 г. до началото на тази година. Бил Клинтън е започнал да печели по този начин само две седмици, след като е напуснал Овалния кабинет на Белия дом.

По-голямата част от внушителната сума той е получил за прояви в чужбина, твърди “Вашингтон пост”. В САЩ той е имал покани за лекции предимно от финансови институции. Банки и други сходни фирми от бранша са го канили 102 пъти да говори, като са му изплатили общо 20 милиона долара хонорари.