Тази нощ къщата на адвокат Ирен Савова е била подпалена, съобщи самата тя пред Нова телевизия.

Инцидентът се е случил около 3:30 ч. през нощта. По думите на Савова огънят е тръгнал от покрива на сградата в Ихтиман, на който е имало хора. Част от покрива е изгорял.

Ирен Савова представлява Десислава Иванчева пред Страсбург относно унизителния й арест. Иначе в казуса с отстранената от длъжност и разследвана за корупция кметица на столичния квартал „Младост” Савова защитава Биляна Петрова. Известната адвокатка защитаваше и интересите на държавата в делата за царските имоти.

Съседи са алармирали юристката и пожарникарите са реагирали бързо, така пораженията не са толкова много. На място е установена туба със запалителна течност, което потвърждава тезата на Савова за умишлен палеж.

"Когато отидох, видях туба със запалително вещество - може би това е една от сериозните улики - каза тази сутрин пред бТВ Савова. - Аз не знам да има човек на тази земя, който да няма врагове - още повече адвокат, който, печелейки делата на едната страна, другата винаги остава неудовлетворена - каза тя на въпроса има ли врагове. 

Обвързвам го изцяло с професионалната си работа, тъй като в личен план не мога да кажа, че имам някакви..."

Тя обяви, че през последните дни няма как да е заплашвана, тъй като живее в Прага.

Тече разследване, има досъдебно производство срещу неизвестен извършител.

По-късно днес вътрешният министър Младен Маринов коментира, че къщата е необитаема. Работи се по версията за умишлен палеж по случая в Ихтиман, каза министърът пред журналисти.

"В Ихтиман сигналът е подаден към 0, 30 ч. тази сутрин. Сигналът е за горяща покривна конструкция на къща. Реагирали са колегите, успели са да загасят бързо пожара. Към момента се работи по установяване на причините. Работи се и по двете версии, тъй като в къщата не е имало никого, се работи по версията за умишлен палеж. Къщата не е обитавана", допълни Маринов, цитиран от "Фокус".

По-късно на извънреден брифинг властите на място събщиха, че още преглеждат охранителните камери.  На този ранен етап нито една хипотеза - вкрючително тази за умишлен палеж, не била 100 % потвърдена.

Адвокат Ирен Савова на заден план зад Десислава Иванчева и Биляна Петрова.

През ноември 2018 г., когато Савова вече бе ангажирана с процеса за подкупа в "Младост", около дома и кантората й в столицата пък бяха разлепени нейни некролози. На тях пишеше: "Ти винаги ше носиш в сърцето си проклетите дела и заклинания които си правила!!!" (правописът е оригинален, б.р.).

После по нейни твърдения бе намерила проследяващи устройства на коли, собственост на кантората й. Снимки от охранителните камери бяха изпратени на ГДБОП. Но и от двата случая не последва нищо.

Днес Савова напомни, че прокуратурата е отказала да разследва случая с некролозите и каза, че "много фрапиращо" се работи по отношение на това да бъде проследявана, подслушвана и "за съжаление да не могат да установят кой е извършителят". На фона на възможностите, с които разполагат прокуратурата и ГДБОП, тя нарече това възмутително.