Японският автомобилен концерн "Нисан" (Nissan) и френският му партньор "Рено" (Renault) днес опровергаха информация, разпространена от медии, че планират да се откажат от 20 годишното си партьорство.

Съобщението обърна обратно спад на цените на акциите на двете компании, които стигнаха до най-ниските си нива от много години, предаде Ройтерс.

Британският в. "Файненшъл таймс" съобщи вчера, позовавайки се на източници, че компанията е "Нисан" е ускорила разработването на план за евентуално разделяне с "Рено" след финансовия скандал около бившия ръководител на алианса Карлос Гон. Според информацията на изданието планът включва пълно разделяне на компаниите в техническата и производствена сфера.

"Нисан" по никакъв начин не обмисля разбиване на алианса, подчертава автомобилостроителят в изявление, цитирано от ДПА.

През ноември оперативен съвет, съставен от двете компании и "Мицубиши" (Mitsubishi), е договорил значително засилване и ускоряване на оперативната ефикасност на алианса.

"Нисан" подчертава, че обединението е източник на конкурентоспособност и помага на концерна да постига устойчив икономически растеж и печалба.

Френският министър на икономиката и финансите Брюно Льо Мер нарече слуховете за раздяла "злонамерени" и подчерта, че очаква "Рено", където френската държава има 15-процентен дял, да назначи скоро изпълнителен директор на мястото на подалия оставка Тиери Болоре. 

Ройтерс цитира неназован източник, според който мястото му може да заеме Лука де Мео, който миналата седмица е подал оставка като шеф на "Сеат" (Seat), испанска марка, част от концерна "Фолксваген". (Volkswagen).