Европейската агенция за авиационна безопасност (ЕААБ) препоръчва на авиокомпаниите от страните членки на ЕС да не летят на Иран на каквато и да било височина до второ нареждане.

Това заяви днес говорителят на Еврокомисията по въпросите на транспорта Стефан де Кеерсмаакер.

Препоръката е отправена в светлината на последните изявления от Иран, че неговите въоръжени сили са свалили случайно украинския самолет при излитането му от Техеран на 8 януари. При трагедията загинаха всички 176 души на борда.

Оказа се, че силите на противовъздушната отбрана на ислямската република са взели самолета за вражески обект. Пет дни по-рано – на 3 януари, САЩ ликвидираха с дрон в съседен Ирак пристигналия там ирански генерал Касем Солеймани, обвиняван за убийството на над 600 американци.

ЕААБ ще направи нова оценка на  ситуацията в Иран през тази седмица заедно с Еврокомисията и страните членки на Съюза, допълни Стефан де Кеерсмаакер.

Същевременно ЕС продължава да настоява за независимо и надеждно разследване на трагедията в Техеран. И още през миналата седмица призова разследващите да спазват международните стандарти.

През миналата седмица ЕААБ препоръча авиокомпаниите на страните от ЕС да не летят и над Ирак. Причина бяха иранските ракетни атаки срещу бази с американски военнослужещи в арабската държава.