Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Българските граждани или България не заслужават да бъдат превърнати в кофа за боклук или тоалетна чиния."

Така Иван Гешев отговори общо на въпрос за горенето на отпадъци, идващи от Западна Европа у нас. Без да даде конкретика за разследванията, той обяви, че "децата ни не заслужават това" и че съдебната власт в негово лице ще се постарае да открие виновните, както и че "не ме интересува кой го е извършил". Обвинител № 1 цитира баба си, която казвала: "Който каквото си е надробил, да си го сърба."

Той направи изявлението си в Галиче, където бе на посещение заедно с ръководствата на МВР и окръжната прокуратура, както и има срещи с местната власт. На брифинга стана ясно още, че при обиските у министър Нено Димов са иззети и документи за бокрука.

Убийството на тийнейджърка, което се случи в селото на 11 януари, той окачестви така:

"Изключително брутално зверство – това са лица с един и същи профил. А профилът е - без да съм специалист по психиатрия: социопат! Човек, който не е образован, не е учил, който е под 18 г., който не работи."

Гешев апелира отново за взаимодесйтвие с институциите и каза, че във Враца МВР и прокуратурата били в добър екип, но "не навсякъде е така". След което подчерта, че имало лични причини, но пък данъкоплатците плащали на всички заплатите, за да ги пазят.

А където няма въпросното взаимодействие, "ще направим всичко възможно".

Главният прокурор апелира още:

"Но освен това изключително важно в този сегмент е и взаимодействието с местната власт, защото един кмет като този, с който разговаряхме в Галиче, познава и знае кои са хората - и те не са чак толкова много, които създават проблеми и които са потенциален проблем в едно населено място.

Това, което казах на кмета, е, че трябва да има и обратна връзка – кметовете трябва да са активни и да уведомяват местните правоохранителни органи."

Конкретно говорил и с жителите на махалата, където е станало престъплението - а те били "будни хора, образовани - а не навсякъде е така".

"Ние не можем в реално време да контролираме абсолютно всичко - имаме нужда и от информация", заяви още Гешев.

Той можел да говори само за сегмента правоохранителни и правоприлагащи органи: "В другия, който касае образванието, който касае работата и поминъка, не сме компетентни ние", допълни той.

После се сети за прословутите обвинения след едно изказване в тв интервю - че уж не признавал разделението на властите:

"Понеже ме обвиняват, че не спазвам принципи на разделение на властите – пропагандни тези, аз дълбоко вярвам, че за да се върши работа, трябва да се ангажират партньорства, съюзи, при спазване функционалната компетентност на всеки един."

А после малко се понакара на репортерка, която упорито опитваше да научи бил ли е пиян или дрогиран убиецът от Галиче:

"Казах ви, че става дума за социопат – как да се държи? Според вас да му е мъчно, че съжалява - вие как смятате?", каза Гешев, като обвини колежката, че залита към жълтото.

И се отклони в посока успехите в борбата с телефонните измами, които даде за пример.

"Няма да спра да го повтарям – защото успехите се забравят, остават само лошите неща!", каза още главният прокурор.

Що се отнасяло до ареста на Нено Димов - не било пресилено да задържиш действащ министър, щом вече си задържал и мнозина кметове. Освен това нямало да каже дали се работи по други виновни длъжностни лица по това дело, защото няма разрешение от наблюдаващия прокурор (доскоро подчинения ме в Специализираната прокуратура Ангел Кънев, б.р.).

"Не споделям виждането, че главният прокурор контролира всички дела. Такова разрешение в момента нямам – аз спазвам закона", скромен бе Гешев.

Но от брифинга чул от наблюдаващия прокурор, че се работи по абсолютно всички линии.

Ключови думи

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

ГЕШЕФТКО!!

Не обвинявай кметовете.. А подфащай онез с неизпълненото предизборно обещание за полицай във всяко село..

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.