Две трети от столичани искат Паметникът на Съветската армия да остане в сегашния си вид, но да се се почисти. Това показват данните от изследване на "Алфа рисърч", проведено между 27 автуст и 5 септември. Интервюирани са 400 столичани, изследването е представително за пълнолетното население на  София.

За демонтиране и изцяло премахване са 17 на сто от участниците в проучването. Още 16 на сто са за преименуване - без да се уточнява как - на един от най-оспорваните паметници в София.  "Той се разглежда от хората като паметник на хора, дали живота си във войната срещу фашизма и по-малко като паметник на армия, допринесла за установяването на комунистическия режим", се казва в коментар на "Алфа рисърч".

Половината от анкетираните твърдят, че имат изцяло положително отношение, защото отдава почит на армия-герой.  30 на сто са с противоречиво отношение, а напълно отрицателно е виждането за монумента на 17 на сто от хората. Може да се предположи какви са нагласите сред симпатизантите на БСП и на РБ. 68 на сто от привържениците на соцпартията има изцяло положително отношение към паметника, а половината от харесващите реформаторите - са изцяло отрицателно настроени към него.

При ГЕРБ обаче нещата са по-сложни. Половината от симпатизантите на партията на Борисов напълно харесват монумента, една пета - са изцяло отрицателно настроени, а 31 на сто - се колебаят в преценката си.

На въпрос в каква посока може да стане промяната една трета (37%) от всички анкетирани се съгласяват, че трябва да стане мемориал на жертвите от Вторта световна война. 22 на сто искат да е мемориал на победата над фашизма през Втората световна война.

Предпочитания за бъдещето на Паметника на Съветската армия

 

 

На представянето на изследването зам.-кмета по културата в Столична община Тодор Чобанов обяви, че въпросът за преименуването на паметника е актуален. 

 „В академичните среди се коментира промяната на името на Паметника на Съветската армия. Смятам, че въпросът е актуален и водим разговори със Софийския университет „Св. Климент Охридски” и други научни групи. Ще започне един структуриран дебат”, обясни Чобанов. - Паметникът отдавна е загубил своя оригинален и идеологически прочит. Той е загубил значението си като символ на съветската армия, като институция и организация. Трябва да се проведе един дебат, за да се установи неговата стойност, както и какво символизира. Трябва да се дискутира как се възприема паметникът от хората”

Въпросът за съдбата на паметника остава открит. През последните години той няколко пъти беше изрисуван като най-запомнящо беше превръщането му в комиксов сюжет - с Батман, Супермен, Капитан Америка и т. н.

Паметникът "1300 години България"пред НДК, по-известен с недотам благопристойните си прякори

 

По-различно е отношението към паметника "1300 години България" в градинката пред НДК. 43 на сто от хората смята, че странното и доста оглозгано от времето и човешки фактор съоръжение трябва да се премахне и там да остане само парк. 29 на сто искат на негово място друг паметник.

Столична община беше обявила даже и конкурс за предложения какво да се прави с това пространство, но дотук. Една четвърт смятат, че конструкцията трябва да се пооправи и почисти, но да не се променя.

Оценката за пространството около НДК е преобладаващо негативна. Сред предложените от "Алфа рисърч" възможности какво да се случи с паметника най-харесвана от столичани е идеята мястото да стане парк с пейки и алеи за разходка. 

Ако се прави друг мемориал на мястото на "1300 години България", най-приемливо е да се възстанови Войнишкият паметник, показват данните на "Алфа рисърч".  Една трета подкрепят възможността да се върне паметника на Първи и шести пехотен полк. Тази идея е особено популярна сред софиянците над 60 години. Друга една трета обаче е категорично против един паметник да се заменя с друг.

Паметник на цар Самуил

 

Друг дискусионен въпрос е дали да има паметник на цар Самуил. Сложно е с мемориалите - за едни дискусията е какво да се прави с тях, за други - дали въобще да се правят.  Оказва се, че софиянци по въпроса за паметниците са на принципа "нека има".

52 на сто от участниците в изследването подкрепят изцяло идеята да се изгражда паметник на цар Самуил на ул. "Самуил" в градинката на църквата Св. Георги, където вече има паметник на Димитър Пешев. Една трета, че монумент- може, но на друго място. Само 14 на сто смятат, че няма нужда от подобен паметник.

Позитивни са нагласите и към идеята за скулптура на Алеко Константинов на "Витошка". Въобще столичани няма да могат да се оплачат - пространството в централна градска част се очертава да бъде - паметник да паметника. Добрата новина е, че все още сме далеч от размаха, с който в македонската столица Скопие се действа по въпроса.