Димитър Кузманов, Александър Лазаров и Адриан Андреев се завърнаха на българска земя след участието си на отборния тенис турнир ATP cup в Австралия. След 11 часа закъснение те излетяха от Дубай и пристигнаха в София след полунощ.

Въпреки тежкото пътуване тримата бяха в отлично настроение и разказаха подробности около преживяванията си по време на дебютния турнир, на който завършиха 9-и от 24 отбора, водени от Григор Димитров, който остана на Зеления континент за първия за годината турнир от Големия шлем.

„Най-много от всички се радваме, че сме в България и ще можем по-спокойно да се насладим на емоциите", започна втората ни ракета Димитър Кузманов.

„Емоциите са положителни. Всички се раздадохме докрай. Не спахме след победата срещу Англия. Аз като цяло не съм спал през последната една седмица. За мен е невероятно, че бяхме една от 24-те държави, които участваха", пък направи равносметка Лазаров, който партнираше на Гришо на двойки.

За отпадането на тима ни в от групите след две победи с 2:1 срещу Великобритания и Молдова и поражение от Белгия, Димитър Кузманов заяви:

„Няма тъга. Казахме си, че трябва да бъдем реалисти. Бяхме на една точка от загуба от Англия в първия мач. Ние просто бяхме концентрирани до последната точка. Тези неща не зависят от нас. Случи се най-лошият сценарий. Имахме по-добри показатели от Аржентина, които бяха първи в групата си, така че съжаляваме, че не успяхме да прескочим групата. Все пак сме девети в света в един от най-конкурентните и комерсиални спортове. Мисля, че тепърва ще осъзнаем какво сме направили. Радваме се, че за две седмици допринесохме за повдигането на българския дух и бяхме по обединени за една обща кауза."

Не беше подмината темата с анонимния текст, събрал много коментари в медии и социални мрежи, в който се твърди, че федерацията ни по тенис не е оказала подкрепа на тима, а всички разходи е поел Григор Димитров.

Първите думи бяха на Димитър Кузманов: „Ако това нещо не се беше случило, може би нямаше да сме българи".

Александър Лазаров

Александър Лазаров продължи:

„Не мога да разбера защо някои хора са фиксирани върху това кой какви пари е изкарал, кой какви разноски е поел, а не отчита факта, че ставаме девети в света. Не знам докога ще продължават тези неща?!

Развитие по този начин няма или ако има, то е с много бавно темпо, което не помага на никого в случая. Вместо да се фокусираме, да се правят интриги между една страна и друга страна, мисля, че най-важното тук е да извлечем факта, че сега се намираме тук и си говорим за позитивни неща. Това е избор на хората.

Всички любители на тениса и на спорта, които са гледали, имат два варианта - да запомнят успехите, които направихме или да обсъждат финансовите отношения между нас и други. Те си избират, преценяват. Подобни писания не ни отнемат от радостта. Позабавлявахме се, особено на летището. Имахме днес доста време да се посмеем на тези неща, не ни измества фокуса. Не са важни, не са ценни, така че няма какво да промени това нещо."

Димитър Кузманов добави:

„В крайна сметка всеки сам избира на какво да вярва. Много хора повярваха на нещо, което е пълна измислица и лъжа. Много хора в социалните мрежи не отразиха това, което направихме първите три мача. Явно за тях беше по-важно това, което написа някой човек, който даже няма и смелостта да се покаже. Аз не съжалявам за нищо, защото си свърших работата, както аз така и всички момчета. Пак казвам, девето място остава в историята. Каквото и да се случи оттук нататък, този отбор ще остане там!".

Все пак основен акцент на импровизирания брифинг беше представянето, научените уроци и това, че най-добрите ни тенисисти са се сплотили.

„Изводът е, че можем. Мястото ни е сред най-добрите. Друго много важно е, че никой от нас не е постигнал лимита на възможностите си, което означава, че има още какво да подобряваме заедно. Мисля, че се сплотихме. Занапред ще си помагаме", рече Лазаров.

Той разкри, че не е могъл да спи от вълнение в последните 10 дни или по-точно като разбрал, че ще играе на двойки с Григор Димитров.

"С него двойки не бях играл. Най-голямото напрежение дойде тогава. Не знаех какво да очаквам и мисълта ми беше единствено да не се изложа и да стане хубав мач, защото Джейми Мъри съм го гледал дълги години на двойки и има няколко титли от Шлема. Не съм си представял, че мога да го докарам дотам да имаме точка за спечелване на мача.

Григор е не по-малко герой от мен в случая. Така се развиха нещата накрая. Никой не мислеше какъв е резултатът, какво се изисква от нас, просто гледахме да приключим точките и се случи. Има и такива моменти. Да, наистина никой не го очакваше, най-малко аз, като най-ниско класиран на корта, но всички определиха мача като един от най-добрите в груповата фаза на турнира. За мен това е голямо признание и ще си го нося със себе си дълго време", разказа Лазаров.

Димитър Кузманов и Адриан Андреев.

Кузманов изрично подчерта, че успехът на България в ATP сup не е плод на случайност и благодари на капитана на България за "Купа Дейвис" Тодор Енев:

„Представянето ни в Австралия не е плод на случайност или благоприятно стечение на обстоятелствата. Този отбор е изграден не от вчера, не и от миналата година. Тук е моментът да благодаря на капитана ни Тодор Енев, който точно в този формат не беше капитан, но той също има голяма заслуга за развитието на този отбор.

Играем заедно, има колектив. Да, Григор не беше участвал предишните години. Това беше единственото нещо, което беше по-различно, но ние, заедно с Алекс и с Адриан, както и с Донски бяхме заедно последните три години. Искам да благодаря на Тошко Енев, който непрекъснато проявяваше интерес и загриженост за това, което се случва в Австралия."

Мико Кузманов разкри малко и от кухнята на тима ни като настройка между мачовете.

"Времето ни притискаше, имахме по-малко от 30 часа след мача с Англия. Ние заспахме в 6:30 сутринта, 3:30 се бяхме прибрали в хотела. Трябваше да останем фокусирани за следващите мачове, защото повярвайте ми, не е лесно, рече Кузманов. - Това не ни се случва всеки ден и е нещо ново за нас и съм щастлив, че се справихме по този начин всички, защото е много трудно. Особено вторият мач сме фаворити срещу Молдова.

Радвам се, че успяхме до последната точка да останем спокойни, защото очакванията бяха много големи. Най-важното беше това, което си коментирахме преди турнира, че ние вече сме спечелили от факта, че сме там. Оттук нататък каквото и да стане, ние сме победители! Трябваше да се наслаждаваме, да се борим и това, което се случи е вследствие на това нещо. Уникална емоция."

Втората ни ракета разказа и за интересна случка по време на първата пресконференция на тима в Австралия, провокиран от мълчанието и тази вечер на Адриан Андреев (горе):

„На пърата ни пресконференция са задаваха въпроси, въпроси, а Адриан не беше казал нищо. Питаха Григор какво мисли за това, че Анди Мъри няма да играе и Гришо се обърна към Адриан и каза: „Нека той да отговори като най-малък", а той (Адриан, бел. ред.) само застана и отвърна „Няма значение!".

Самият Адриан пък бе върнат към сълзите от радост след победата на България над Великобритания.

„Такива емоции никога не е имало. Беше доста специално. Да видиш твоите съотборници да печелят срещу такъв отбор е уникално. Много се зарадвах за България и за всички нас, отвърна Андреев. - Всичко, от което един отбор има нужда, ние го постигнахме. Успехите не са толкова важни колкото настроението и емоциите, които си създаваме заедно. Според мен всичките мечти са сбъднати".