В националния тим на Холандия са повече от разочаровани след поражението с 0:2 от Ислания в квалификационен мач за "Евро 2016". Селекционерът Гуус Хидинк и капитанът Робин ван Перси определиха загубата като "болезнена".

Големият герой е звездата на английския "Суонси" Гилфи Сигурдсон - той вкара и двете попадения за знаменитата първа победа исландците над този противник.

"Самоубихме се с ранния гол. Домакините пазеха много добре пространствата и обърнаха специално внимание върху Ариен Робен, който беше неутрализиран. Не че го пазеха с трима или четирима души, но ние просто го изолирахме от играта, като не успявахме да изграждаме атаки, сподели Хидинк. - Липсваше ни движение в халфовата линия и се наложи да играем "ва банк". Сега остава да реагираме правилно и да анализираме мача без емоции."

Капитанът на "оранжевите" Робин ван Перси коментира: "Тази загуба е много болезнена. Исландците просто ни чакаха да сгрешим и ние го направихме. Това е техният стил на игра и ние знаехме това преди мача. Гуус е фантастичен треньор и съм сигурен, че ще заиграем по-добре. Работим усилено по този въпрос". 

Последното е по повод критиките към Хидинк, който наследи Луис ван Гаал след световното.

А след две категорични победи с по 3:0 над Латвия като гости и срешу Турция като домакини, исландците продължават да мачкат наред.

Резултати от другите мачове от група А: 

Казахстан - Чехия 2:4

Латвия - Турция 1:1 

В класирането Чехия и Исландия имат по 9 т., Холандия 3 т., Латвия 2 т., Турция и Казахстан с по 1 т. 

Група B

Андора - Израел 1:4

Босна и Херцеговина - Белгия 1:1

Уелс - Кипър 2:1

Група Н

Хърватия - Азербайджан 6:0

Малта - Италия 0:1

Норвегия - България 2:1

Класиране

1. Хърватия            9:0   9
2. Италия                 5:1  9
3. Норвегия            5:3   6
4. България            3:4   3
5. Малта                  0:6   0
6. Азербайджан    2:10  0