По примера на Полша външно министерство обмисля кампания сред българите, с която да се повлияе на процента отказани американски визи. Ще се търсят хора, които дори и да нямат намерение да пътуват до САЩ, но са с добро визово досие, да кандидатстват,  за да намали броят на отказите, обясни вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. 

„При положение, че сме стратегически партньор не е справедливо нашите граждани да пътуват с визи. Още повече, че е под 1% броят на просрочените визи“, добави Захариева. 

И допълни, че този процент е дори по-важен от отказите. 

Темата за визите се поставя от години на всички нива, несериозно е да бъдат обвързвани с купуването на новите бойни самолети, каза още Захариева. Но пропусна да отбележи, че визата за САЩ струва 160 долара. 

По думите й те имат много ясни критерии, които ние сме изпълнили всички, с изключение на отказите. 

Те трябва да са под 3%, припомни Захариева, като в момента за България са девет процента и малко, добави тя. 

„В интерес на истината в последните две години е най-бързото темпо на падане на отказите. Допреди две години бяхме на 15% сега сме под 10. Бяхме пет държави, сега вече сме 4, защото Полша пътува безвизово, всичките падат с по-малко проценти. Това, което постигнахме и се случва за първи е, че през март ще дойде заместник държавния секретар, който отговаря за консулската дейност. Да работим заедно, че да повишим осведомеността с българските граждани, работата с техните консулски служби не само в България, но и в Европа. Защото най-големият отказ на българи не идва от България, а от другите консулски служби, където има големи български общности.", обясни вицепремиерът.

Тя посочи, че ще се работи много и с американското посолство в София да се увеличи осведомеността на българските граждани как се попълват документите, за да не се отказва по чисто формални причини. 

Захариева обаче не посочи какъв е процентът на откази в България. 

Но припомни, че България има сериозна подкрепа от ЕС за отпадането на визите.