Иран е най-големият в света спонсор на тероризма и се намира в най-опасния район на света. Той никога не бива да се сдобие с ядрено оръжие, тъй като това би било катастрофално за Близкия изток.

Такава позиция изрази Брайън Хук, специален представител на САЩ за Иран и висш политически съветник на държавния секретар. Той говори по време на телефонен брифинг с журналисти в Брюксел.

„Ако смятате, че имаме проблеми с контрола върху региона, представете си само Ислямската република с ядрено оръжие“, отговори той на намека, че САЩ се опитват да карат хората да се страхуват от несъществуващите според питащия журналист оръжия на Иран, а не пред действително съществуващите оръжия на Израел.

„Сега, когато ние (САЩ – б.р.) сме извън иранското ядрено споразумение, сме в много по-добра позиция да не му позволим да има ядрено оръжие“, допълни американският дипломат.

Същевременно от тази позиция Вашингтон е в състояние да отговаря със сила на регионалната агресия на режима в Техеран. И точно това е направено с новите санкции.

Вчера САЩ наложиха санкции над още 8 висши ирански ръководители. Сред тях са секретарят на Висшия съвет за национална сигурност Али Шамхани, зам-шефът на Генщаба на армията Мохамад Реза Ащиани и командващият ислямистките милиции „Басидж“ Голамреза Солеймани.

Отделно бяха предприети мерки срещу 17 ирански минни и металургични компании, 3 предприятия, базирани в Китай и на Сейшелските острови, както и кораби, участващи в закупуването, превоза и търговията с продукти на металургията в Ислямската република.

Президентът Доналд Тръмп пък подписа указ, който позволява на финансовия министър да налага санкции срещу лица, замесени в дейност в сектори на иранската икономика като строителството, минното дело и текстилната промишленост.

Иранският режим е изправен пред най-тежката си финансова криза и най-големите политически вълнения от идването си на власт преди 4 г., отбеляза Брайън Хук. И именно по тази причина се намира в състояние на паническа агресия.

Същевременно САЩ ще продължават да атакуват съюзниците на Иран в лицето на финансирани от него терористични групировки. Това ще бъде извършвано съгласно изявлението на Белия дом от 11 септември 2018 г. От него става ясно, че Америка вече не прави разлика между режима в Техеран и неговите съюзници. Този режим ще бъде държан отговорен за дейността на своите протежета. И затова след убийството на американски гражданин от проиранската групировка „Катаиб Хизбула“ на 27 декември 2019 г. САЩ са унищожили нейни командни центрове в Ирак и Сирия.

Такива удари представляват действия на самозащита. Такъв е случаят и с ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани, който доведе до силно напрежение в региона. Той е бил в Багдад, за да планира атаки срещу американски дипломатически обекти и служители, подчерта Хук.

„Ако не бяхме предприели това действия и бяха загинали стотици хора, сега щяхте да ме питате дащо не сме направили повече, за да попречим на Касем Солеймани да убие толкова много хора“, заяви спецпратеникът.

И допълни, че генералът носи отговорност за убийството на над 600 американци.

Накрая Брайън Хук заяви, че международната общност също носи вина за риска от нова война в Близкия изток. Причина е несериозното и отношение към ядрената програма на Техеран.

В иранското споразумение няма и дума за междуконтинентални балистични ракети. По този начин отпада забраната режимът на аятоласите да извършва изпитания с такива оръжия, което отслабва правилата за неразпространението им.