Все повече бойци на „Ислямска държава“ се отправят от Сирия към Либия, заяви пред български журналисти в Брюксел външната министърка Екатерина Захариева.

Тя участва в свикания извънреден Съвет „Външни работи“, посветен на ситуацията както в Либия, така и в Иран, и Ирак.

За тревожното явление предупредил специалният пратеник на ООН в Либия Гасан Саломе.

„Именно затова е необходимо там колкото се може по-бързо да започне стабилизация“, отбеляза Захариева.

Въпреки опитите за постигане на примирие обаче продължават да се водят военни действия. Най-важното сега според Захариева е всички да подкрепят Германия и усилията на ООН за т. нар. Берлински процес, имащ за цел стабилизирането на Либия, както и провеждането още този месец на конференция за постигане на съгласие по примирието и спазването на оръжейното ембарго.

Друг повед за притеснение е, че, както се случи в Сирия, ЕС отново като че ли може да „изпадне“ от масата за преговори, да носи само последиците, да плаща, но и да не участва в политическия процес. И всички трябва да подкрепят усилията на Германия това да не се случи.

Затова първите дипломати на страните членки са дали пълен мандат на върховния представител на Съюза по външната политика Жозеп Борел и на германския външен министър Хайко Маас.

„Либия е в нашия двор. Там в момента има мжгду 700 000 и 800 нелегални имигранти. Разбира се, не всички от тях искат да се отправят към Европа. Но продължаващото насилие и атаките срещу мирните граждани са неприемливи“, обобщи Захариева.

Същевременно български правителствени източници споделиха пред Клуб Z, че страната ни е готова да окаже всякакво съдействие и по юридически, и по други пътища медсестрата Валя Червеняшка да си получи обезщетението от Либия.

Вчера Софийският градски съд постанови 12 либийски офицери да платят 500 000 лева на Валя Червеняшка, защото е била изтезавана.

„Но за да помогнем, трябва да има държава в Либия“, допълниха нашите източници.

Същото важи и за друга медсестра, която също осъди Либия за същата сума - Нася Стойнова.

Относно ситуацията в Близкия изток България е сред страните, които настояват за запазването на мисията на коалицията за борба с „Ислямска държава“ в Ирак и на тренировъчната мисия на НАТО там, допълни Екатерина Захариева.

„Ще бъде изключително лошо решение, ако точно в момента, когато стабилизацията на Ирак е едва в началото си, тези сили се изтеглят оттам. Ще настане хаос, „Ислямска държава“ ще се възстанови много бързо“, смята българският дипломат номер 1.

Тя изтъкна като много важни идващите от Иран сигнали за готовността на тази страна за независимо разследване на катастрофата с украинския семолет и достъп на експерти от държавите, у които са дали най-много жертви в нея. Според Захариева това ще помогне за изясняването на истината и премахването на всякакви спекулации.

Преди началото на Съвета генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който също участва в него, заяви, че няма основание да не вярва на съобщенията, че силите на Ислямската република са свалили самолета. При трагедията загинаха всички 176 души на борда.

Може би е време ЕС да играе роля в Близкия изток, смята Екатерина Захариева. Тя ще подкрепи идеята за назначаване на специален представител на Съюза в този регион.

България подкрепя и предложението на австрийския външен министър Александер Шаленберг ЕС да посредничи в преговорите между страните в настоящия конфрикт, т.е. Иран и САЩ.

Преди срещата Шаленберг заяви, че ако Техеран и Вашингтон не седнат на масата за преговори, Брюксел трябва да я закара до тях.

„Става дума за ЕС и негови страни членки, които имат добри отношения и с Иран, и със САЩ. Всъщност сега точно ЕС говори с двете страни, те не си говорят една с друга“, отбеляза външната министърка.

Приоритет на ЕС е деескалация на напрежението в Либия, Иран и Ирак, заяви Жозеп Борел след заседанието на Съвета.

Той се опасява, че кризата в Либия може да излезе извън контрол, което би било най-лошият сценарий. Дипломат номер 1 на ЕС допълни, че бойците на „Ислямска държава“ се стичат в тази страна не само от Сирия, но и от Судан. А маскар в момента не всички намиращи се в Либия мигранти е дори в момента много от намиращите се в Либия митланти да нямат намерение да тръгват към Европа, те могат да променят решението си. Причината е, че много от тях работят в Либия и могат да се лишат от работата си при задълбочаването на кризата. А тя може да се разпростре на юг към Сахел – зоната между Сахара и плодородните земи на юг.

Близкият изток не може да си позволи още една война, каза Борел за ситуацията в Иран и Ирак.

Като приоритет на ЕС остава и борбата срещу „Ислямска държава“ на територията на Ирак.

Колкото до ядреното споразумение с Иран, то на всяка цена трябва да бъде спасено. А ЕС продължава да съжалява, че САЩ се оттеглиха от него.