Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ са против втората линия на газопровода „Турски поток“, предназначена за доставки на газ за Югоизточна Европа през България, тъй като я разглеждат като геостратегически проект на Русия.

Това е заявил в интервю за БНР заместник държавният секретар по политическите въпроси на САЩ Дейвид Хейл. Той е третият по ранг най-важен представител на Държавния департамент, припомня националното радио. Цялото интервю ще бъде излъчено утре в предаването на програма "Хоризонт" - "Събота 150".

Изявлението идва само няколко дни след като Хейл не пристигна в София на 8 януари, когато правителството очакваше именно той да е високопоставеният представител на Вашингтон, който да открие първата сесия на Стратегическия диалог България - САЩ и да се срещне с министър-председателя Бойко Борисов. Същият ден - 8 януари - бе и денят, в който след срещата с делегация от Вашингтон Борисов отиде на церемонията по откриване на първата тръба на "Турски поток" в Истанбул. Стартът дадоха президентите Реджеп Ердоган и Владимир Путин в компанията на Борисов и държавния глава на Сърбия Александър Вучич.

Обяснението за непристигането на Хейл в София бе свързано с нуждата заместник държавният секретар да остане във Вашингтон заради ескалиралото по същото време напрежение между САЩ и Иран - след удара, довел до ликвидирането на иранския генерал Касем Солеймани. Това заяви посланик Херо Мустафа в сряда.

Втората тръба на "Турски поток" всъщност е разклонението на основната тръба от Турция, открита в Истанбул, през територията на България до границата със Сърбия, откъдето продължава към Унгария. По това разклонение ще се транзитира руски газ за част от Европа в замяна на използването на трасето на трансбалканския газопровод през Украйна, Румъния и България. По него досега минаваше и транзитът на газ за Турция, нуждата от който отпада с пускането на "Турски поток".

Борисов нарича въпросната втора тръба през България "наша газопреносна мрежа" и "Балкански поток". Той и пред гостите от САЩ - преди да замине за Истанбул - обясни: "Много от вас са се питали те защо не ни спират строежа на "Балкански поток", както ние го наричаме, защото първо – той не е продължение на "Турски поток". Нашите съседи са Турция, Гърция, Сърбия, Северна Македония, Румъния – така ни е отредил Господ. България изгражда своя собствена газопреносна система с най-мощните американски компресори."

Капацитетът на тръбата през България - "Балкански поток" - която формално наистина се строи като част от газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз", е на 90% резервиран от "Газпром". Така трасето отговаря на т.нар. трети енергиен пакет на ЕС.

Пред БНР Дейвид Хейл обяснява защо САЩ са против "втората тръба" на "Турски поток":

„Съзнаваме, че енергийната сигурност е много важна за Европа и разбираме, че когато нашите съюзници имат сигурен достъп до енергоизточници, те са по-силни, по-благонадеждни съюзници.“ 

„Проблемът е, че Москва има други възгледи. Москва използва енергоизточниците си като политически инструмент, с който да упражнява влияние, да разделя Европа. „Северен поток 2“ и втората линия на „Турски поток“ са проблем, защото не осигуряват енергийна диверсификация за Европа. Те дестабилизират Украйна, защото Русия получава възможност да заобиколи тръбопроводите на украинска територия.“

„Ние смятаме, че те дават на Русия още едно средство да се наложи над Европа и така допринасят за нестабилността.“

САЩ наложи и санкции на компаниите, които участват в строежа на "Турски поток" и на "Северен поток 2". Това решение срещна остри реакции от страна на Москва и Анкара.

Подкрепа за България - в превъоръжаването и върховенството на закона

САЩ ще продължат подкрепата си за модернизацията на българските въоръжени сили, за изграждане на защитена от манипулации 5G комуникационна мрежа и за укрепване върховенството на закона в страната ни, посочи още Хейл.

„Тук, в Америка, сме оптимисти за развитието на България в това отношение и продължаваме да работим с вас за укрепване на демокрацията, на върховенството на закона и на противодействието на корупцията. Наскоро се договорихме да проведем диалог за реформа в конституцията и отчетност на съдебната власт. Приветстваме, че България се нагърби с водеща роля по редица регионални проблеми. Но силата на България зависи от силата на нейната демокрация“, заявява американският дипломат.

Коментари

Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Цената на природния газ в

Цената на природния газ в Европа вероятно ще продължи да спада, поради меката зима в региона. Търсенето на газ за отопление е намаляло, тъй като температурата на въздуха в Европа през тази зима остава над нормата и сезонът, който обичайно е пиков за търсенето, а и за цените на газа, приличат по-скоро на летните, когато стойността на газа традиционно намалява. „Ако тази зима остане така мека, както в началото на сезона, тя може да е най-топлата за последните 120 години“, отбелязва анализаторът от Marex Spectron Джакомо Масато. „В случай, че останат големи запаси от газ, към края на март може да видим „мечи“ тенденции на пазара на газ, които вероятно ще се запазят през годината“ цитира Bloomberg експерта. Европейските газови хранилища ще останат запълнени с над 80 % от юли 2019 година, предвид факта, че в региона продължава да постъпва втечнен природен газ (LNG). При тези условия дори намаляването на доставките от тръбопроводен газ в региона няма да доведе до повишение на цените, отбелязват експерти. Февруарските фючърси за газ по време на търговията на ICE Endex в Амстердам в четвъртък поевтиняват с 1,8 % - до 11,75 евро за Mвтч, или най-ниското ниво от 5 септември. Фючърсите за газ с доставка за следващия месец на лондонската борса ICE Futures спадат с 0,8 % - до 29,2 пенса за терм (38,8 долара за 1 млн. британски термични единици BTU).
Гоце Доганов's picture
Гоце Доганов
Гоце Доганов Будов

Сравнете нашата и тази в

Сравнете нашата и тази в Астердам -повече от 2 пъти!? КЕВР УТВЪРДИ ЦЕНАТА НА ПРИРОДНИЯ ГАЗ ЗА ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2020 г. 01.01.2020 Утвърдената от Комисията цена за I тримесечие на 2020 г. за продажба на природен газ на крайните снабдители на природен газ и и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия, е в размер на 44,04 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС*
Емил Коцев's picture
Емил Коцев
Емил Коцев

Консултации за промяна на

Консултации за промяна на конституцията......! Борисов е природно надарен и виртуозен тарикат, но твърде е бос интелектуално и това му пречи да осъзнае, че в политиката за лъжьовците, като него важи принципът за "моркова и тоягата". Оставиха го да се напапка с моркови, сега иде ред на тоягите! Конграчулейшън!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.