Британският принц Хари и съпругата му, актрисата Меган Маркъл, обявиха намерението си да се откажат от статута си на старши членове на британското кралско семейство, да придобият финансова независимост и да живеят част от годината в САЩ, предадоха Франс прес и ТАСС, съобщава БТА.

"След дълги месеци на размисли и обсъждания решихме тази година да направим промяна, да започнем да играем нова, прогресивна роля. Възнамеряваме да престанем да изпълняваме задълженията на старши членове на кралското семейство и да работим, за да станем финансово независими, като при това ще продължим в пълна степен да подкрепяме Нейно Величество кралицата", съобщиха Хари и Меган в инстаграм.

Принц Хари, който заема шесто място в реда на наследяване на британския трон, прекара с Меган и 8-месечния им син Арчи всички коледни и новогодишни празници в Канада. Те съобщиха, че занапред смятат да живеят поравно в САЩ и Великобритания.

"Това географско равновесие ще ни позволи да възпитаме сина си да цени кралската традиция, в която е роден, като същевременно осигурим на семейството си нужното пространство за следващата глава от живота ни, която включва учредяване на нова благотворителна организация", добавиха те, без да уточнят с какво ще се занимава тази организация.

По-рано беше съобщено, че Хари и Меган се чувстват подложени на голям натиск от британските медии, които според тях проявяват твърде голямо внимание към живота им. През октомври стана известно, че Хари е дал под съд таблоидите "Сън" и "Дейли мирър", обвинявайки техни сътрудници, че са получили незаконен достъп до съобщения от гласовата му поща. В същия период Меган даде под съд таблоида "Мейл он сънди", който публикува нейно лично писмо до баща й.

Миналата година Хари заклейми британските медии за отношението им към жена му и ги обвини, че я преследват както са правели с майка му принцеса Даяна, която загина през 1997 г. в автомобилна катастрофа в опит да избяга от папараци, отбелязва Асошиейтед прес.

"Най-дълбокият ми страх е, че историята може да се повтори. Видял съм какво става, когато някой, когото обичам, е превърнат в предмет за широко потребление до степен вече да не бъде третиран или възприеман като истински човек. Загубих майка си, а сега виждам как жена ми става жертва на същите могъщи сили", каза Хари през есента на миналата година

По-късно британското кралско семейство обяви, че разбира желанието на принц Хари и на неговата съпруга Меган да се дистанцират от кралските си функции, но предупреди, че това е сложен процес и ще отнеме време, предадоха световните агенции.

"Дискусиите с херцога и херцогинята на Съсекс са в ранен стадий. Ние разбираме тяхното желание да поемат по друг път, но това са сложни въпроси, които ще отнемат време за уреждане", се казва в изявление на британското кралство семейство, разпространено от Бъкингамския дворец.