Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

ПЛАМЕНА ТОДОРОВА

Утре естествените съюзници ГЕРБ и Реформаторският блок (РБ) сядат на масата за преговори за съставяне на правителство. До момента е ясно: ГЕРБ няма да се коалира нито с БСП, нито с ДПС. Но ако причините за това са лесно обясними с различните доктрини и политически семейства, към които трите партии се числят, то на пръв поглед формацията на Бойко Борисов и РБ не би трябвало да страдат от съществени различия. И все пак такива има.

От Блока поставиха няколко условия за бъдещи преговори, смятайки, че ГЕРБ, като част от ЕНП, към която половината от партиите в РБ също се числят, би трябвало да приеме.

На първо място реформаторите настояват мандатът на бъдещия кабинет да е максимум две години. За това време трябвало да се извършат важни реформи, след което парламентът да се разпусне и да се отиде на нови избори - вече за съставяне на кабинет, чийто живот да продължи четири години.

От ГЕРБ обаче са категорично против да се поставят такива граници. Мотивите им са два - че волята на избирателите ги е поставила на първо място и те са тези, които трябва да диктуват правилата и че такива големи реформи не могат да бъдат осъществени в рамките на половин мандат.

Именно една от тези големи реформи - съдебната, се очаква да се окаже ябълка на раздора на предстоящите консултации. От Блока посочват, че сектор "Правосъдие" е основният им първи стълб в управленската им програма, а преди няколко дни лидерът на ДСБ Радан Кънев заяви, че ако ГЕРБ не приеме предложенията на РБ в тази посока, нямало как да се получи спойка за коалиция. 

Допирните точки между двете партии по отношение на съдебната реформа обаче са малко. ГЕРБ набляга на по-дребни мерки като въвеждане на електронното правосъдие, проблемът с подбора на съдебните заседатели и и настоява за пореден нов Наказателен кодекс. В програмата ѝ не се споменава нищо за отделянето на прокуратурата от съдебната власт, първа стъпка от които е двукамарният Висш съдебен съвет (на камара на съдиите и такава на прокурорите и следователите, б.р.), за съпътстващата промяна в конституцията (каквато изисква пълна парламентарна подкрепа) и други по-радикални идеи.

"Аз съм против. За да се направи такава реформа, трябва да има широк консенсус на съсловните организации на прокурори, съдии, следователи. Във всички разговори ще се придържаме към диалога", посочи по повода преди ден Борисов в интерю за в. "Преса".

Все пак от ГЕРБ са склонни да приемат разделянето на ВСС на две камари, но не и изваждането на прокуратурата от съдебната власт. 

Неясна остана позицията на Блока по отношение на това кой трябва да оглави правителството. През изминалите няколко седмици различни представители на реформаторите даваха различни сигнали. Първо бе заявно, че РБ няма да приеме за премиер, за министър на вътрешните работи и за министър на финансите лица, заемали вече тези постове. Това автоматично изключи Борисов и Цветан Цветанов. После заговориха, че имената не са важни, важни били реформите. 

Паралелно, напрежение има вътре в самия Блок - дали основните формации в него не се договарят индивидуално с Борисов, редейки министерски кресла. 

Известни разминавания в позициите ГЕРБ и РБ имат и по отношение на КТБ. И двете формации са "за" международна експертиза и одит, но докато от партията на Бойко Борисов не дават срок за изплащане на гарантираните влогове до 100 000 евро, реформаторите настояват такова да започне незабавно.

Иначе по отношение на енергетиката, данъчната политика, икономиката, здравеопазването и др., двете формации нямат съществени различия в идеите си.

Ключови думи

Коментари

Алек

Слава богу РБ скоро ще се разпаднат, съответно няма смисъл да се кумят да влизат в правителства, успех би имало управление с правилен коректив във властта като ББЦ например.

Мечо

РБ не трябва да участва в направата на кабинет не за друго , а защото с тях няма гаранция ,че ще е стабилно правителството

Нина Делчева

Абе тоя Димитър Делчев къв играе в РБ? И понеже е от партията на Пръмовица, какъв собствено й се явява?

Ади

А, то не се знае Реформаторите от какво семейство са.

Росен

За да има успех за страната ни, ГЕРБ трябва да се коалира с млада и идейна партия, но това далеч не са РБ!

петя

точно така, ама коя е тази хем млада , хем идейна и ти не знаеш . важното е да си пишем глупостите по форумите

Ковац

Много будисти, много нещо!

Успокойте се гербери, РБ няма да управлява с вас, защото те никога не се коалират с комунисти.От спящите пъпки обаче ми се губи една- Петър Стоянов. Най веровтно ще се появи тези дни, за да разцепи РБ.

Развеселен

поправено - ДСБ няма да управлява с ГЕРБ. С РБ мисля, че ще се разберат ;)

Подкрепа може да се дава само срещу реформи! Ключови сектори за РБ са реформите в съдебната и административната системи, реформа на пенсионната система, ускоряване на реформите в образованието и здравеопазването, реални мерки за борба с корупцията и престъпността, подобряване на икономическата среда.

РАДАН:

Радан Кънев: Ето го същностният политически въпрос на следващото управление. Тук няма средна позиция, трети път, общи приказки и "давайте жить дружно". Или промяна с конкретни мерки, или статукво. Или Европа, или Пеевски. И да не ми пробутват Костов и Филчев. ОДС при Иван Костов не успя да извърши тази промяна и си плати цената. Плати я и цялото общество - с лихвите за 15 години. Ние сме се поучили от грешките си. И една от поуките е: Ако ГЕРБ останат против промяната, ще си платят цената. Но ще я плати отново цялото общество - с още лихви. По-високи и наказателни. Всъщност вече плащаме сметката през КТБ...

А Реформаторите поставили "уникално детски условия”, че трябва да се отстрани ДПС от властта И ДА СЕ НАПРАВЯТ ТЕЖКИ НЕОБХОДИМИ РЕФОРМИ, от които се губи рейтинг.

Развеселен

изискването за двугодишен мандат е пълна пародия. Има си редовно избрано Народно събрание, няма нужда да се ограничава животът му. И без това са ни много изборите в последно време.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.