Диверсификацията на източниците на газ, за която работи правителството, ще доведе до по-ниски цени на газа у нас. Това обяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред Нова тв часове преди премиерът Бойко Борисов да участва в откриването на "Турски поток" в Истанбул, където ще бъдат Реджеп Ердоган и Владимир Путин.

Трасето на руско-турския газопровод продължава през България, където Борисов си го нарича "Балкански поток", и по него ще тече руски газ от "Газпром", какъвто и в момента България потребява.

„Българското правителство работи по диверсификацията на газа. Не само на пътя, но и за източниците му. Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните газови проекти за нас. Има планове и за участие на българската държава в терминала за втечнен газ в Александруполис. Тоест от много години редица правителства са говорили за тази диверсификация, но реално тя се прави от правителството на Борисов", каза министър Захариева на този фон.

За репликите на Путин, че България се бави със строежа на съоръжението, част от "Турски поток", тя обясни, че като страна от ЕС сме длъжни да се съобразяваме с всички процедури по прозрачност, имало е обжалвания на търга, но въпреки това сега се строи бързо. После обеща:

„България ще купува газ, който е най-изгоден за българските потребители. Към този момент, до първото закупуване на втечнен газ, страната ни имаше възможност да купува само от един източник. Преди първото правителство на премиера Борисов България купуваше газ на много по-високи цени от повечето европейски държави с еднакъв доставчик. Работата по реална диверсификация на източника ще доведе и до по-ниски цени", допълни тя.

И изрази задоволство, че "трасетата и пътят на газа не заобикалят България, защото когато го правят, ние плащаме и транзитни такси”.

За ескалиралото напрежение между САЩ и Иран, след като американците убиха генерал Касем Солеймани с удар в Багдад, а иранците отвърнаха тази нощ с атака на бази, отново в Ирак, Захариева заяви, че едно от опасенията е Ирак да не се превърне в поле на военни действия между двете държави. 

По думите й изтегляне на военните части на международната коалиция и на обучителната мисия на НАТО от Ирак може да доведе до възраждане на "Ислямска държава" в региона, което не трябва да се допуска. Тя потвърди и казаното ден по-рано от вицепремиера Красимир Каракачанов, че двамата български офицери, които обучават иракската армия по линия на НАТО, са временно изтеглени. 

Руският комплекс "Камчия" дължи сериозни суми за данъци и такси

Сериозните финансови затруднения на руския комплекс "Камчия" на родното Черноморие разкри още Захариева пред Нова тв. По думите й руският център от години не е плащал дължимото на българската държава. Захариева подчерта, че думите на руския външен министър Сергей Лавров са именно в този контекст като отговор на депутатски въпрос за финансовото му състояние. Комплексът е собственост на кметството на Москва.

До момента няма заявено желание комплексът да се трансформира в нещо друго, заяви още Екатерина Захариева в отговор на думи на Лавров, че руската държава иска да придобие курорта, наричайки го "уникален проект", който е "идеален образец" за прилагането на "мека сила" от страна на Русия.

От зададения към Лавров въпрос става ясно, че депутатите са проучвали въпроса с комплекса и са подготвили проект за превръщането му в "основна задгранична културно-хуманитарна площадка" за налагане на руските интереси в Европа.