Министерството на отбраната има намерение да закупи две безпилотни летатални системи или просто казано - дронове, на обща стойност от 25 млн. лв. с ДДС. Това става ясно от интернет страницата на ведомството, където е публикувана информация за предстоящата сделка. 

Според данни - поръчката е пусната на 30 декември тази година, но изборът на доставчик няма да мине по процедура за обществена поръчка, а ще бъде сключено "рамково споразумение". Според министерството това е възможно, защото по закон задължението да бъде пуснат отворен търг не важи в случаите за поръчки в областите на отбраната и сигурността, когато става дума за целите на разузнавателните дейности. 

Така министерството е избрало цели 24 компании, на които са изпратени покани за подаване на оферти. Сред тях личат имената на гиганти в областта на безпилотното самолетостроене като американската Boeing, европейския концерн Airbus и Northrop. Впечатление обаче прави доста сериозното участие в списъка на компании със седалище в България. Те са 8 на брой и някои от тях са добре известни на пазара на оръжия в страната - "Фрага" ЕООД, Телесис ООД, Ви Ай Ти Си Интернешънъл ЕООД, Оптикс АД, Електрон Прогрес ЕАД, Иновативни системи и технологии ООД, ТЕРЕМ-Холдинг и Контракс АД. 

Освен тях обаче прави впечатление, че има доста сериозен интерес от българското министерство към израелски фирми. В списъка те са цели 5. 

Самото споразумение е разделено на две части. Първата - за безпилотна летателна система клас I - "Мини" (бел. ред. - такива с продължителност на полета до 2 часа и товароподемност до 500 грама), която трябва да бъде доставена в периода до 2024 г. Цялата система ще се състои от общо 12 машини, които ще бъдат доставяни поетапно в страната. прогнозната стойност е почти 11 млн. лв. с ДДС.

Втората обособена позиция е за "безпилотна летателна система клас I - " и, според собствената терминология на МО, е система, предназначена за водена на тактическо разузнаване и предоставяне на частична информация за оперативната обстановка, за осъществяване на непрекъснатото наблюджение на бойното поле, за опознаване и целеуказване в хода на осъществяване на непосредствената и обща огнева подръжка. Според документацията - системата включва два броя машини, които трябва да бъдат доставени до края на 2021 г. Общата прогнозна стойност - 14 000 000 лв. с ДДС. 

Максималният срок, който поканените компании имат да подадат своите оферти, е 45 дни. Самите оферти пък ще бъдат разглеждани от специално назначена с подпис на министъра на отбраната група, която ще води преговори с всеки един от поканените участници за подобряване на първоначално подадените оферти. 

Решението за закупуването на системите идва в момент на сериозни опити на министерството да модернизира българската армия. През миналата година беше сключена сделката за закупуването на 8 бойни изтребителя F-16 от САЩ, в момента върви търг по поръчката на нова бойна техника за сухопътните войски, а преди месеци министерството завърши покупката на два нови морски минни търсача. Тези процедури не минаха без съмнения за начина на избор на изпълнителите и за прозрачността на процедурите. Сега МО опитва да окомплектова и разузнаването с нови машини. Как ще преминат преговирите и търга - предстои да видим.