Санкциите срещу Иран могат да бъдат подновени само след проверка и оценка от страна на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Това заяви днес Петер Стано, говорител на върховния представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

„До този момент процедурата е такава - всяка решителна стъпка за санкции, увеличаване на санкции и техния мащаб идват след оценка на МААЕ. Тя има компетенциите да следи за изпълнението на задълженията, как се спазват поетите ангажименти и въз основа на това изготвя необходимите доклади“, изтъкна той.

По-рано днес Борел изрази чрез туитър съжаление от последните изявления на Иран, според които страната прекратява ангажиментите си по ядреното споразумение.

„Дълбоко съжалявам за последното изявление на Иран по повод Съвместния всеобхватен план за действие. Както винаги, ще разчитаме на проверка на МААЕ. Пълното прилагане на ядреното споразумение днес е по-важно от всякога за регионалната стабилност и глобалната сигурност. Ще продължа да работя за напредък с всички участници“, написа дипломат номер 1 на Европа.

Вчера той обяви, че кани в Брюксел иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф, с когото разговаря по телефона.

Очаква се по-късно днес Борел да направи съвсемсто изявление с председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Също днес генералният секретар на НАТО свика по спешност посланиците на страните от пакта в Брюксел заради ситуацията след убийството в резултат на американска аракетна атака на иранския генерал Касем Солеймани.