Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

БНТ не е подновила договора за документалната арт поредица „Умно село“, защото производството ѝ е скъпо за телевизията, обяснява генералният директор на обществената медия Емил Кошлуков пред „Дневник“.

На 28 декември 2019-а бе излъчено последното издание на „Умно село“, след като договорът на авторите му Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов с телевизията не е подновен. „Умно село“ е външна продукция, която се излъчва от 21 години по БНТ.

Несъгласието си от свалянето на предаването в отворено писмо днес изрази скулпторът проф. Емил Попов, подписано от повече от 40 интелектуалци, сред които Стефан Цанев, Георги Господинов, директора на Националната галерия Ярослава Бубнова, председателя на СБХ Любен Генов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Валентин Старчев, Минчо Минчев,Рада Москова, Деян Енев, Божана Апостолова, Манол Пейков, Нешка Робева…

Според Кошлуков предаването не е спряно, а договорът му не е подновен поради „скъпата цена“ на външната продукция на фона на финансовата криза в БНТ. Директорът казва, че предаването ще бъде заменено с нещо подобно, но с обществената телевизия като продуцент и с участието на техни щатни служители.

„При нас има достатъчно качествени кадри. Не си струва в тази криза да наемаме още хора. Няма нужда да се купуват външни продукции, за които телевизията има капацитет“, казва Емил Кошлуков.

В БНТ имало хора, които „познават културата“, както и достатъчно архиви:

„Ако някой може да прави такива филми, това е именно БНТ“.

„Площад Славейков“ потърси авторите на „Умно село“, за да научим колко плаща БНТ за производството на един брой на предаването. Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов не посочиха сумата, но обясниха, че „бюджетът е минимален за документален филм, а по ставките на филмопроизводството в България цената е около 10 пъти по-ниска“. Предаването не се снима и монтира с техника на телевизията, „защото това е принцип на външните продуценти“.

Площад Славейков

Ключови думи

Коментари

Blagovesta Vasileva's picture
Blagovesta Vasileva
тутифрути

капацитет

какъв има в стари продукции с збелднели копия които ще се пускат след 21 ч.

Как го разбирате това?

"...предаването не е спряно, а договорът му не е подновен..." Е какво е станало с предаването бе Кошлуков?

Ми да вземат да я закрият тази БНТ,...

...що е толкова скъпа. Тъкмо и кошлуков ще се отърве от толкова много грижи.....а и ние ще се отървем от него.
 's picture

Kovatz

Ех, Кошлуков, Кошлуков!

Няма ли да се намери сила да махне най-после тоя хашлак от Националната телевизия????

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.