"Готови сме без условия, без участие да дадем подкрепа на еднопартийно правителство на малцинството", обяви лидерът на ДПС Лютви Местан в коментар на провеждащите се преговори за нов кабинет. Малко по-рано завърши първия рунд от преговорите на първата политическа сила ГЕРБ с БСП, в които двете партии установиха, че имат непреодолими различия.

"Не ни е известно коалиционно правителство на малцинството", така Местан отговори на въпрос дали е възможно в кабинет, подкрепен от ДПС да участва и Реформаторският блок.

Лидерът на ДПС обясни, че настроения срещу партията му, които се провокират през последните дни заради изборните резултати, са подготовка за това обществото да преглътне евентуално участие на Патриотичния фронт в правителството.

"Какво нормално има в коалиция между партии- членки на ЕНП и политическа сила, която заявява "Европа да си гледа работата". Патриотичният фронт не е принципно различен от "Атака". Той е малко по-опасна модификация", заяви Местан. Според него лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов трябва би могъл да припознае ролята на обединител на нацията. 

Местан заяви, че на еднопартийно правителство на малцинството, ДПС ще даде не 100, а 300 дена толеранс. Ако в него обаче участват крайни националисти и националпопулисти, този кабинет няма да се радва и на един ден толеранс от страна на движението.