Недоволството срещу влизането в парламента на Бат Сали от ДПС прерасна в блокади на пътища и серия от протести. Политикът, чието рождено име е Александър Методиев стана депутат с получени едва 864 гласа в областта. Той обаче се оказа народен представител благодарение на гласовете, подадени за движението в Турция, което скандализира целия регион.

Близо 1000 души от в Кюстендил блокираха пътя за Македония. Те настояха всички, които са в листата на ДПС за областта, да подпишат декларации, че няма да стават депутати и в следващия парламент да има  239 народни представители.

Почти 500 протестиращи блокираха главния път Е-79 за Гърция край Дупница днес и настояха за спешни промени в Изборния кодекс.

Протестиращите издигнаха плакати "Вземете ме на стоп, търся гласа си", "Не сме вълци, да търсим своя вот" и "Вън системата Манолова-Местан".

Протестите ще продължат и през следващите дни. Утре на площад "Свобода" в Дупница ще има митинг, а около 5 хиляди души до момента са се включили в протестната подписка "Не на подменения вот".

Една от идеите на протестиращите е да блокират Народното събрание в деня на полагане на клетва на новите народни представители.

Днес около 40 души от Дупница и Кюстендил протестираха и пред сградата на Централната избирателна комисия в София.  Те скандираха „Долу ДПС" и „Уважете вота". 

Протести заради мандатите на ДПС има и в още няколко града. В Габрово също има напрежение около разпределението на мандатите в областта. Оказа се, че от ДПС влиза Четин Казак, въпреки че партията е на седмо място по подадени гласове в региона. 

"Безумието да се изпрати Бат’ Сали за депутат в Кюстендил показа, че гръбнакът на българския народ не е пречупен." Така проф. Божидар Димитров коментира по bTV продължаващите протести . „Той е неосъден мафиот“, заяви Димитров по адрес на Бат’ Сали.

"Хората излизат и ще заявят позицията си. На клетвата на депутатите също ще бъдем на входа на парламента, за да заявим, че сред тях има такива, които не са избрани по волята на българските избиратели. В момента резултатите не отразяват истината и реалното разпределение на мандатите. Ще покажем, че духът на българина не е загубен“, обяви още в четвъртък Петър Паунов, кмет на Кюстендил.

"Как човек, който има 800 гласа, влиза в парламента като наш представител, от гласували 62 000? Погнусата у хората е безкрайна! Тук ДПС имат най-ниският резултат в България - 1,47%", заяви пред Клуб Z разгневеният Паунов.