Веганите са с по-тежък махмурлук от месоядните, сочи изследване, проведено в Университета в Утрехт, Холандия и цитирано от БГНЕС.

Учените стигнали до заключението, след като анализирали как диетичният прием на хранителни вещества влияе върху тежестта на махмурлука, пише в. „Индипендънт”.

В проучването са участвали 13 души. Наблюдавани са за симптоми при махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда.

Резултатите показват, че тези, в чиято диета липсва никотиновата киселина, известна иначе като витамин В3, и цинк, имат по-тежки махмурлуци. Витамин В3 се съдържа в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.

Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да страдат от дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото хората, които ядат месо.

Изследователите обаче признават, че са необходими допълнителни изследвания по ред причини... А може би именно изследванията са най-приятното в цялата работа.