След четири часа консултации трите жени от ГЕРБ и тримата мъже от БСП заключиха: различията помежду ни са много повече от общите неща. Така завърши пъвия рунд от преговорите, които първата политическа сила ГЕРБ инициира за съставяне на кабинет. Цецка Цачева от ГЕРБ определи различията като големи, Янаки Стоилов от БСП като "непреодолими". Съвпадение във възгледите има по една трета от приоритетите, стана ясно след консултациите.  

"В резултат на 4-часовите разговори по 4 от основните приоритети имаме съвпадение на възгледите си с БСП-Лява България." Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ след разговорите с БСП.

Това са: евроатлантическата ориентация на България и спазване на ангажиментите, поети в международните договори, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, влизането в европейския банков съюз, както и създаването на единния енергиен европейски съюз. Приоритет е възстановяване на доверието на ЕК към България и възстановяване на плащанията по европрограмите, каза Стоянова.

По другите 8 приоритета не били постигнати съвпадения на мненията. "По два от тях имаме принципни съгласия, но сериозни различия в начина на осъществяване - това са темите за КТБ и инфраструктурните проекти", обобщи тя.

"БСП настоява бъдещото правителство веднага да реши въпроса с КТБ и възстановяване на средствата на вложителите, ние също сме извели като приоритет гарантиране на вложителите, но смятаме, че в интерес на цялата българска икономика и на целия български народ е да имаме много вярно решение за казуса КТБ, а то може да се вземе само на базата на сериозен анализ на данните. Настояваме БНБ да назначи международен признат консултант, който на базата на данните и фактите в КТБ, да предложи начините, по които КТБ да излезе от ситуацията и тези начини да бъдат остойностени, за това колко ще струват на държавата и на цялата икономика, на българския данъкоплатец", заяви още Стоянова.

С това тя повтори искането на Лютви Местан една седмица преди изборите за влизане на международен консултант в Корпоративна търговска банка.

Освен по въпроса какво да се прави с КТБ, различия има и по инфраструктурните проекти, в енергетиката, сектор сигурност, реформите в образованието, здравеопазването, социалната политика и др.
Двете страни са имали и различна оценка за кабинета "Орешарски". Според Стоилов не била сбъркана формулата на предишното правителство, проблемите идвали от странични фактори, чийто генезис можел да се търси много по-рано. По-важното било не връщането назад, а да се изкоренят възможностите за такива процеси и в бъдеще, смята той