БРЮКСЕЛ--Говорител на председателя на новата Европейска комисия Жан-Клод Юнкер днес отрече публикации, че той възнамерява да смени портфейла на българската еврокомисарка Кристалина Георгиева - бюджет и човешки ресурси - с енергиен съюз, за който беше номинирана провалилата се словенка Аленка Братушек.
"Не са вземани решения за смяна на портфейлите...Г-н Юнкер не е обсъждал нищо с госпожа Георгиева", отговори Маргаритис Скинас на въпрос на Клуб Z. "Имаме 26 успешни изслушвания и едно неуспешно, затова се съсредоточаваме върху 27-ото". 
Братушек, бивша министър-председателка на Словения, беше единствената "скъсана" на задължителното препитване в Европейския парламент. В четвъртък вечер членовете на парламентарните комисии по индустрия, енергетика и изследвания и по околна среда се обявиха със 112 на 13 гласа против нея.
Че Георгиева може да получи енергийния съюз, съобщи базираното в Брюксел издание "Юръпиън войс". И двата портфейла са съчетани със заместник-председателски места. За да размени ресори в екипа си, Юнкер трябва да получи одобрение от държавите-членки.
След оттеглянето на Братушек в петък Словения номинира Виолета Булц, заместничка на премиера Миро Церар по развитието, стратегическите проекти и кохезията. 
Очакваше се Юнкер да се срещне с нея във вторник вечер и след това да й предложи портфейл. Не е сигурно, че това би бил пак енергийният съюз.
Според словенски журналисти в Брюксел е възможно Булц да получи бъдещия ресор на германеца Гюнтер Йотингер, в момента комисар по енергетиката. Той вече издържа изслушване за комисар по дигиталния пазар (съобщения и информационни технологии) в следващата комисия.
Йотингер добре познава енергийния портфейл. Той води от страна на ЕС трудните газови преговори с Русия и Украйна и участва в избистрянето на концепцията за европейски енергиен съюз. Глваната цел на последния е да договаря енергийните доставки от трети страни от името на всички 28 държави в ЕС и да установи общи и прозрачни правила на неговия енергиен пазар.
Малко преди номинацията на Виолета Булц в прогнозите за словенска номинация се завъртя името на досегашния комисар на страната Янез Поточник, който завърва втори мандат и отговаря за околната среда. Според запознати Юнкер настоявал Любляна да му прати жена, за да не е представен нежният пол в неговия екип по-слабо, отколкото при предшественика му Жозе Барозу.
В предишната комисия имаше девет жени. Без Братушек при Юнкер остават осем.
Рисков фактор за Булц е, че досега е имала собствена консултантска фирма "Вибаком", от която още не е излязла. Това е в противоречие с изискването за независимост на комисарите.
Европейският парламент трябва да гласува състава на новата Комисия ан блок на 22 или на 23 октомври в Страсбург. За да се побере в този график,Булц и евентуално комисарят, с когото биха си разменили портфейлите, трябва да са преминали успешно публичите си изслушвания не по-късно от вторник, 21 октомври. В противен случай гласуването на новата комисия трябва да се отложи най-рано за 12 ноември. Мандатът на сегашната изтича на 31 октомври, но може да бъде продължен служебно до окончателното одобряване на новата.